Σε κεντρική τοποθεσία του χωριού Φρέναρος, το οποίο ανήκει στην επαρχία Αμμοχώστου και συγκαταλέγεται στα καλούμενα «Κοκκινοχώρια» και δίπλα από την νέα και επιβλητική εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, υπάρχει μικρός και πολύ παλιός Ναός που είναι αφιερωμένος στον ίδιο Άγιο.
Πρόκειται για Ναό που οικοδομήθηκε πριν τον 12ον αιώνα για να εξυπηρετήσει τις θρησκευτικές ανάγκες μικρού Φέουδου που υπήρχε στην περιοχή του σημερινού χωριού. Έχει κτιστεί με μαλακή, πορώδη και ασβεστολιθική πέτρα την οποία πελέκησαν σε μεγάλα τεμάχια. Στο πέρασμα των αιώνων έχει δεχθεί μεγάλες μετατροπές όχι μόνο κτιριακά αλλά και ιδιοκτησιακά, αφού κατά διαστήματα περνούσε από την Ελληνορθόδοξη στην Λατινική εκκλησία.
Ο αρχικός Ναός είχε σχήμα Σταυρού με τρούλο. Αργότερα οι ιδιοκτήτες του τον επέκτειναν προς δυτικά, κτίζοντας Νάρθηκα με τρούλο. Πολύ αργότερα έγινε ακόμη μία επέκταση προς τα δυτικά κτίζοντας ένα θολωτό πρόπυλο. Νέες είσοδοι ανοίχθηκαν και κάποιες άλλες έχουν κλείσει.
Σήμερα ο Ναός έχει 5 εισόδους. 3 στο νότιο τοίχο, 1 στον δυτικό και 1 στον βόρειο. Οι 3 σχηματίζονται από πελεκημένη ασβεστολιθική πέτρα και στο ανώφλι δημιουργούν οξυκόρυφο τόξο. Κλείνουν δε με πανέμορφες δίφυλλες και ξύλινες πόρτες.
Η 4η σχηματίζεται από πελεκημένη ασβεστολιθική πέτρα, είναι ορθογώνια και ευθυτενής και κλείνει με μονόφυλλη και ξύλινη πόρτα. Ανοίγει δε μέσα στο Ιερό. Η 5η σχηματίζεται σαν συνέχεια της εξωτερικής τοιχοποιίας και στο ανώφλι σχηματίζει καμαρωτό τόξο. Η ξύλινη πόρτα που την σκεπάζει ανοίγει μέσα στο καμπαναριό.
Το καμπαναριό ορθώνεται στην γωνία που σχηματίζουν με την ένωση τους ο νότιος με τον ανατολικό τοίχο και έχει οικοδομηθεί με την ίδια πέτρα όπως και ο υπόλοιπος Ναός, σε 3 επίπεδα πάνω από το γείσο της οροφής και φέρει περίτεχνα σκαλισμένα θρησκευτικά σύμβολα και μορφές.
Ολόκληρη η εξωτερική τοιχοποιία έχει αφεθεί όπως έχει οικοδομηθεί, σε αντίθεση με τον τρούλο του Ναού, τον τρούλο του Νάρθηκα και τον θόλο του πρόπυλου που έχουν καλυφθεί με ασβεστοκονίαμα, όπως επίσης έχει καλυφθεί και το επάνω μέρος της οροφής.
Ο μεσαιωνικός Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, μαζί με τις επίσης μεσαιωνικές εκκλησίες Αγίου Ανδρόνικου και Αγίας Μαρίνας, οι οποίες απέχουν ελάχιστα η μία από την άλλη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα θαυμαστό και όμορφο προορισμό για κάθε επισκέπτη του νησιού. Οι εκκλησίες αυτές έχουν τόσα πολλά να μας «πουν» και τόσα πολλά να μας μάθουν για την ιστορία αυτού του Λαού.