Δυτικά του χωριού Πάνω Λεύκαρα, λίγο έξω από την τελευταία γειτονιά και στην κορυφή μικρού υψώματος υπάρχει πετρόκτιστος μικρός Ναός που είναι αφιερωμένος στην Αγία Αναστασία τη Φαρμακολύτρια.
Το εκκλησάκι είναι απλό, λιτό και με έντονη την θρησκευτική ευλάβεια να συνυπάρχει αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο, αποδίδοντας έτσι τον απαιτούμενο σεβασμό σε μια Αγία που η ζωή της ήταν απλή, λιτή και με απέραντη πίστη στα Χριστιανικά ιδεώδη.
Είναι κτισμένο με πέτρα των Λευκάρων σε σχήμα βασιλικής και φέρει δίρριχτη, ξύλινη και κεραμοσκεπή στέγη. Τα κεραμίδια είναι επίπεδα Γαλλικού τύπου. Διαθέτει δύο εισόδους από μία στον νότιο και βόρειο τοίχο. Το μοναδικό παράθυρο φωτισμού υπάρχει στο κέντρο του ημικυκλικού τοίχου που σχηματίζει την αψίδα του Ιερού.
Εσωτερικά η τοιχοποιία είναι καλυμμένη με γυψοκονίαμα και ασπρισμένη. Το Ιερό χωρίζεται με ξύλινο και πολύ απλό τέμπλο το οποίο φέρει 6 φορητές εικόνες.
Ποια ήταν η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια και γιατί αγιοποιήθηκε;
Για να βρούμε την απάντηση ανατρέξαμε στο αρχείο προσωπικού φίλου που σαν μέλος των «φίλων του Αγίου Όρους» κατέχει τους βίους όλων των Αγίων. Μάθαμε λοιπόν ότι η Αγία Αναστασία ήταν παιδί πολύ πλουσίων Ρωμαίων ευγενών. Η μητέρα της ήταν Χριστιανή και γαλούχησε την μικρή Αναστασία στα νάματα της διδασκαλίας του Χριστού.
Η ομορφιά της ήταν ξακουστή στην Ρώμη και έτσι πολύ σύντομα ο πατέρας της την πάντρεψε παρά την θέληση της. Η Αναστασία προφασιζόμενη ασθένεια κατάφερνε μα μην έχει σαρκική επαφή με τον σύζυγος της ο οποίος σε πολύ σύντομο χρόνο απεβίωσε.
Στην συνέχεια αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην θρησκευτική αποστολή της η οποία ήταν να ελευθερώνει τους Χριστιανούς από τα μάγια αλλά και να αποτρέπει την δράση των δηλητηριάσεων, παραχωρώντας στους ανθρώπους φάρμακα αντίδοτα.
Σύντομα η δράση της επεκτάθηκε και εκτός της Ρώμης και έφθασε μέχρι και την Ελλάδα. Στην Θεσσαλονίκη συνελήφθην και αφού πρώτα βασανίστηκε δέθηκε σε πάσσαλο και παραδόθηκε στην πυρά στις 22 Δεκεμβρίου το 303 μ.χ.
Η μνήμη της τιμάτε στις 22 Δεκεμβρίου κάθε έτους.