Στο χωριό Ψεματισμένος που ανήκει στην επαρχία Λάρνακας, υπάρχει μικρό και πολύ παλιό εκκλησάκι το οποίο είναι αφιερωμένο στους Όσιους Ανδρόνικο και Αθανασία. Βρίσκεται κτισμένο στην ανατολική όχθη του ποταμού Μαρωνιού και στην κορυφή λόφου που δεσπόζει τόσο του χωριού Ψεματισμένος όσο και της πεδιάδας που εκτείνεται από τους πρόποδες του μέχρι και τις ακτές του νησιού.
Έχει οικοδομηθεί με ασβεστολιθική πέτρα σε σχήμα μονόκλιτης, καμαροσκέπαστης Βασιλικής. Οι εξωτερικοί τοίχοι στην βάση τους έχουν πάχος 130 εκατοστά. Φέρει μία είσοδο η οποία βρίσκεται στο κέντρο του δυτικού τοίχου και ένα μικρό παράθυρο φωτισμού στο κέντρο του ημικυκλικού τοίχου που σχηματίζει εσωτερικά την κόχη του Ιερού.
Εσωτερικά μοιάζει με μακρόστενη στοά. Το Ιερό χωρίζεται από ξύλινο και απλό τέμπλο το οποίο φέρει 4 εικονίσματα. Ολόκληρος ο μικρός Ναός, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά είναι ασπρισμένος.
Η τεχνική που οικοδομήθηκε, είναι εκείνη που έφεραν μαζί τους οι Κύπριοι όταν επέστρεψαν από τη Νέα Ιουστινιανή του Ελλήσποντου όπου τους είχε μεταφέρει το 692 μ.χ. ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός Β’ για να τους γλυτώσει από τις Αραβικές επιδρομές.
Το πολύ μικρό μέγεθος του αλλά και η τεχνική οικοδόμησης δείχνει ότι έχει κτιστεί για πολύ λίγους πιστούς πολύ πριν από την εκτιμώμενη ημερομηνία κτίσεως του που εικάζεται ότι είναι ο 13ος αιώνας. Πιθανόν να έχει οικοδομηθεί 2 αιώνες πιο πριν, όταν ήδη στην Κύπρο άρχισαν οι επιδρομές των Σταυροφόρων που ρήμαζαν τα παράλια του νησιού.
Έχει πολύ χαμηλό ύψος και αυτό για να «χάνεται» ανάμεσα στην βλάστηση και να μην είναι ορατός από την παραλία. Οι τεράστιοι σε πάχος τοίχοι, η μία και μοναδική χαμηλή και στενή είσοδος, φανερώνουν ότι ο Ναός σε περίπτωση επιδρομής χρησιμοποιείτο από τους λιγοστούς κατοίκους σαν καταφύγιο.