Όταν οι Φράγκοι κατακτητές της Κύπρου, στην προσπάθεια τους να οχυρώσουν τα νότια παράλια του νησιού, έκτιζαν το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας, ταυτόχρονα και δίπλα έκτισαν έναν τεράστιο καθεδρικό Ναό τον οποίον είχαν αφιερώσει στην Αγία Αικατερίνη.
Περίπου 3 αιώνες μετά έχασαν το νησί από τους Βενετούς και αυτοί με τη σειρά τους το έχασαν 82 χρόνια μετά, από τον πιο αιμοσταγή και σκληρό Σουλτάνο που υπήρξε ποτέ καθ όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τον Σελίμ Β΄ ο οποίος ανάθεσε στον αρχιστράτηγο Λαλά Μουστάφα και στον αντιναύαρχο Πιαλή Πασά να υποδουλώσουν την Κύπρο και να του πάρουν πιει το ξακουστό κρασί Κουμανταρία.
Οι Τούρκοι στα πρώτα στάδια της κυριαρχίας τους, μετέτρεψαν τον καθεδρικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, σε τζαμί. Στην συνέχεια τον κατεδάφισαν και στην θέση του έκτισαν το Μπεγιούκ τζαμί, αυτό δηλαδή που βλέπουμε σήμερα.
Ανατολικά από το Τέμενος υπάρχει οκτάπλευρη κρήνη στην οποία κατέληγε μέρος του νερού από το Οθωμανικό υδραγωγείο των καμάρων το οποίο έκτισε με προσωπικά έξοδα ο Τούρκος διοικητής της Λάρνακας Απού Μπεκκίρ Πασά. Πρόκειται για οκτάπλευρο πέτρινο οικοδόμημα που φέρει οκτώ οξυκόρυφα και τυφλά τόξα μέσα στα οποία υπάρχουν βρύσες.
Το 1974 και όταν ακόμα η Τούρκικη εισβολή στο νησί βρισκόταν στο πρώτο της στάδιο, μονάδα πυροβολικού με γνωστό πραξικοπηματία αξιωματικό, προσπάθησαν να κατεδαφίσουν το Τέμενος. Χρησιμοποίησαν ένα άνευ οπισθοδρόμησης στοιχείο πυροβολικού, το γνωστό ΠΑΟ 106 χιλ και έριξαν συνολικά 4 βολές. Όλα τα βλήματα βρήκαν το στόχο αλλά στο Τέμενος δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές. Οι κληρωτοί στρατιώτες της πυροβολαρχίας αρνήθηκαν να συνεχίσουν τις βολές αφού πίσω από το Τέμενος υπήρχε πυκνοκατοικημένη περιοχή και έτσι σώθηκε ένα θρησκευτικό μνημείο, έστω και αν αυτό είναι Μουσουλμανικό.
Το Τέμενος λειτουργεί κάθε μέρα και είναι ανοικτό για επισκέψεις και προσκυνήματα.
Κάποια στοιχεία πάρθηκαν από "The diaries of Lorenzo Warriner Pease 1834-1839"