Όταν συμπληρώθηκαν οι 40 μέρες από τη γέννηση του Χριστού, η Παναγία τον μετέφερε στον Ναό των Ιεροσολύμων, όπως πρόσταζε η Εβραϊκή θρησκεία. Παρών στον Ναό ήταν και ο προφήτης Συμεών, ο οποίος ζήτησε από την Παναγία να του δώσει για λίγο το Θείο βρέφος, όπως και έγινε. Παίρνοντας στα χέρια του τον μικρό Χριστό, γύρισε και κοίταξε τη Παναγία και της είπε.
«Αυτός θα γίνει η αιτία να σωθούν αλλά και να καταστραφούν πολλοί Ισραηλίτες. Θα αγαπηθεί πολύ αλλά και θα αμφισβητηθεί άλλο τόσο και θα καταστεί σημείο αμφιλεγόμενο με σκοπό να φανερωθούν οι προθέσεις των πολλών. Όσο αφορά Εσένα, ο πόνος για το παιδί σου, θα καταστεί ρομφαία και θα διαπεράσει την καρδιά σου».
Στα χρόνια που ακολούθησαν την προφητεία, ο Χριστός, αφού αμφισβητήθηκε ακόμα και από αυτούς που ήταν δίπλα του, μαρτύρησε στον Σταυρό. Αυτός, ο πόνος της Μάνας, διαπέρασε σαν πύρινη ρομφαία την καρδιά της Παναγίας. Έτσι βλέπουμε στην εικόνα της Παναγίας Σεμιστρέλια, 7 ξίφη να διαπερνούν την καρδιά της.
Η Ανάσταση του Χριστού που ακολούθησε τον Σταυρικό Θάνατο, μετέτρεψε τον πόνο της Παναγίας αλλά και των ανθρώπων σε γλυκασμό και χαρά για όλους εκείνους που έχασαν δικούς τους ανθρώπους και η ελπίδα ότι θα τους ξαναέβλεπαν γλύκανε τον πόνο της καρδιάς τους. Έτσι η εικόνα της Παναγίας Σεμιστρέλια , ονομάστηκε «ο γλυκασμός των πονεμένων καρδιών».
Η Ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία, θέλοντας να βοηθήσει τον Λαό της Κύπρου να αντέξει τις δοκιμασίες αλλά και να του μεταλαμπαδεύσει την ελπίδα που φέρει μαζί της η Ανάσταση, έκτισε στο νησί εκκλησία και την αφιέρωσε στη Παναγία των 7 Ρομφαίων (Σεμιστρέλια). Για τον σκοπό αυτό, πριν από κάποιο χρόνο μετέφερε για λίγες μέρες, την θαυματουργή και πάντα μυροβλίζουσα εικόνα της Παναγίας στη Κύπρο για προσκύνημα.
Ο Ναός είναι κτισμένος στο χωριό Αλεθρικό και έχει οικοδομηθεί σε σχήμα βασιλικής με τρούλο.
Watch the video of our visit: