Όταν τον 4ον μ.χ. αιώνα η Αγία Ελένη βρισκόταν στην Κύπρο, έκτισε σε διάφορα μέρη του νησιού Ναούς και μοναστήρια, απέφυγε όμως να κτίσει Ναό στην κορυφή του Τροόδους, όπως αρχικά ήθελε, λόγω των χιονιών και του ψύχους. Πέρασαν από τότε σχεδόν 17 αιώνες και η εκκλησία της Κύπρου, δεν έκτισε έστω ένα μικρό ξωκλήσι για τις χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν καθημερινά το Τρόοδος.
Αυτό που δεν έκανε η Αγία Ελένη αλλά ούτε και η εκκλησιά της Κύπρου, το έκαναν οι Άγγλοι αποικιοκράτες. Έκτισαν Ναό, 250 μέτρα νότια της πλατείας Τροόδους και στο μέσω του καλύτερου και του πιο πυκνού δάσους του νησιού. Έξυπνοι οι Άγγλοι αποικιοκράτες, τον αφιέρωσαν στον πιο αγαπημένο Άγιο του Λαού στο νησί, τον Άγιο Γεώργιο και τον ονόμασαν «Άγιος Γεώργιος του Δάσους».
Πρόκειται για Ναό που οικοδομήθηκε με πέτρα του Τροόδους σε σχήμα Βασιλικής. Φέρει δίρριχτη στέγη η οποία σκεπάζεται από ραβδωτά φύλλα ψευδαργύρου ή αν προτιμάτε από τσίγκους και αυτό γιατί το συγκεκριμένο υλικό δεν ευνοεί την συγκέντρωση μεγάλου πάχους χιονιού στην στέγη που πιθανόν να είχε σαν αποτέλεσμα αυτή να κατάρρευση.
Αν επισκεφτείτε τον Ναό με σκοπό να πάρετε φωτογραφίες, θα χρειαστεί προσοχή γιατί η περιοχή ανήκει στην Βρετανική κυβέρνηση και θεωρείται Βρετανικό έδαφος και η εκκλησία βρίσκεται σχεδόν απέναντι από την είσοδο των Βρετανικών εγκαταστάσεων της διοίκησης των κατασκοπευτικών ραντάρ Τροόδους.
Πιο νότια και σε μικρή απόσταση υπάρχουν οι κυβερνητικές κατοικίες και οι κατασκηνωτικοί χώροι της ΠΑΣΥΔΥ, όπου τα στενά αλλά ασφαλτοστρωμένα δρομάκια μπορούν να αποτελέσουν πανέμορφες περιπατητικές διαδρομές μέσα από το πιο όμορφο δάσος του νησιού μας.