Μελετώντας το γεωμορφολογικό ανάγλυφο του νησιού της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα τις κοιλάδες απορροής των ποταμών της, θα διαπιστώσετε ότι αυτό χαρακτηρίζεται από μικρές μικρές κοιλάδες που σχεδόν όλες έχουν την αρχή τους σε μια περιορισμένης έκτασης δασικής γης, που περιβάλλει το όρος Τρόοδος.
Θα έλεγε κανείς ότι η φύση θέλησε να δώσει τόσες πολλές ομορφιές σε ένα μικρό νησί και για αυτό τοποθέτησε τόσα πολλά, σε ένα τόσο μικρό χώρο. Τα πάντα τα έκανε σε μικρογραφία. Έτσι όποια τοποθεσία και αν επισκεφτείτε θα έχετε την δυνατότητα να δείτε και να μελετήσετε τόσα πολλά που αφορούν την χλωρίδα την πανίδα αλλά και την ιστορία του νησιού.
Αυτό συμβαίνει και στο μονοπάτι μελέτης της φύσης «Ενετικά γεφύρια». Σε διαδρομή μικρότερη των 3 χιλιομέτρων θα συναντήσετε, θα δείτε και θα μελετήσετε από σχετικές πινακίδες που υπάρχουν, δεκάδες ενδημικά δένδρα και φυτά. Επίσης θα μπορέσετε να περπατήσετε πάνω από τέσσερα γεφύρια που τα έκτισαν οι Ενετοί κατακτητές.
Θα περπατήσετε πάνω στο ίδιο χώμα που πριν 4 ή και 5 αιώνες οι δημιουργοί τους πάτησαν για πρώτη φορά στην προσπάθεια τους να περάσουν στην αντίπερα όχθη των ποταμών.
Ένα από αυτά τα γεφύρια, βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Τρεις Ελιές και το συναντάμε στα πρώτα 10 λεπτά μετά την είσοδο μας στο μονοπάτι, αν εισερχόμαστε σε αυτό από την αφετηρία που βρίσκεται μόλις 3 εκατοντάδες μέτρα μετά το χωριό με κατεύθυνση τα Καμινάρια.
Πρόκειται για το Ενετικό γεφύρι που γεφυρώνει τον ποταμό του Δράκοντα και φέρει το όνομα του χωριού Τρεις Ελιές και ο δρόμος που περνά πάνω από αυτό σας οδηγεί μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα στα χαλάσματα της εκκλησίας του Αγίου Ανδρόνικου και στην συνέχεια στο επίσης Ενετικό γεφύρι του Μύλου.
Το γεφύρι «Τρεις Ελιές» είναι κτισμένο με πέτρα και βρίσκεται ανάμεσα σε πυκνό παραποτάμιο δάσος που περιλαμβάνει πολλά Πλατάνια, Σκλήδρους και μια σειρά άλλα υδροχαρή δένδρα και θάμνους. Οι μικρόφυλλοι Κισσοί σκαρφαλωμένοι στους κορμούς των πανύψηλων Πλατανιών, δημιουργούν συνθήκες τροπικής ζούγκλας, ενώ ο ποταμός Δράκοντας κυλά ορμητικός ανάμεσα τους.
Αυτή την εποχή, όπου τα πλατάνια και τα άλλα φυλλοβόλα δένδρα αρχίζουν να φυλλορροούν, το τοπίο μεταλλάσσεται και μεταμορφώνεται. Παραδόξως γίνεται ακόμα πιο όμορφο αν αναλογιστείς ότι μέσα από την μελαγχολία του μηνύματος που δίνουν τα πεσμένα και κιτρινισμένα φύλλα για τον ερχομό του Χειμώνα, ξεπηδά μια ρομαντική, νοσταλγική και πολύ γλυκιά αίσθηση.