Ένας από τους πολύ λίγους Ναούς που υπάρχουν στο νησί της Κύπρου και είναι αφιερωμένοι στην Αγία Νάπα ή την Αγία των Δασών που είναι προσωνύμιο της Παναγίας, βρίσκεται 1800 μέτρα βόρεια του χωριού Καντού. Ο Ναός είναι κτισμένος στην δυτική όχθη του ποταμού Κούρη και αποτελούσε την κύρια εκκλησία μικρού οικισμού που υπήρχε στην περιοχή πριν οι κάτοικοι του μετακινηθούν νότια και δημιουργήσουν το σημερινό χωριό.
Πρόκειται για μονόκλιτο Ναό με τρούλο ο οποίος οικοδομήθηκε σε σχήμα εγγεγραμμένου Σταυρού στα τέλη του 9ου ή αρχές του 10ου αιώνα μ.χ. Στην συνέχεια δέχθηκε επιδιορθώσεις τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά καθώς και μερική η και σε κάποιες των περιπτώσεων ολική αντικατάσταση των τοιχογραφιών που κοσμούσαν την εσωτερική τοιχοποιία. Οι τοιχογραφίες καταστράφηκαν κατά τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι έδιωξαν τους Έλληνες κατοίκους του χωριού και το εποίκησαν με αλλόθρησκους που μετέφεραν από την Ανατολία.
Ο Ναός φέρει δύο εισόδους από μία στο νότιο και δυτικό τοίχο. Η νότια είσοδος είναι υπερυψωμένη σε σχέση με το εσωτερικό δάπεδο κατά 5 σκαλοπάτια. Η δυτική βρίσκεται στο επίπεδο του δαπέδου και πρέπει να έχει δημιουργηθεί πολύ αργότερα από την οικοδόμηση του Ναού.
Η καμάρα της οροφής, ο τρούλος και το τεταρτημόριο του Ιερού καλύπτονται από ασβεστοκονίαμα. Στον τρούλο υπάρχουν 4 καμαρωτά παράθυρα φωτισμού όπως επίσης και ένα παρόμοιο στο κέντρο του ημικυκλικού τοίχου που σχηματίζει το Ιερό. Πέραν του δυτικού τοίχου υπάρχουν τα ερείπια της παλαιάς εκκλησίας η οποία ήταν μεγαλύτερη.
Η εκκλησία της Αγίας Νάπας, ο Ενετικός νερόμυλος που τα ερείπια του βρίσκονται ανατολικά της εκκλησίας, το όνομα «Καντού» που φανερώνει την ύπαρξη στον χώρο Ρωμαιοκαθολικών κατοίκων που κατάγονταν από την βόρεια Ιταλία (πόλη με το όνομα Καντού υπάρχει και στην Ιταλία) τα διάφορα ερειπωμένα Ελληνορθόδοξα εξωκλήσια που υπάρχουν στην περιοχή του χωριού όπου κάποια χρονολογούνται από τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια αλλά και οι εμφανείς αποδείξεις ότι γύρω από την εκκλησία υπήρχε Βυζαντινός οικισμός, είναι θέματα που χρήζουν περισσότερης προσοχής και μελέτης.
Ο Ναός είναι πάντοτε ανοικτός.