Στα γεωγραφικά όρια του χωριού Πρόδρομος έχουν δημιουργηθεί από το τμήμα δασών του νησιού κάποια μονοπάτια μελέτης της Κυπριακής φύσης, τα οποία μπορούν και μας δίνουν τη δυνατότητα να περάσουμε ευχάριστες ώρες μέσα σε ένα τόσο όμορφο περιβάλλον όπως είναι το Δάσος Τροόδου.
Υπάρχουν 3 γραμμικά μονοπάτια που είναι: Το «Φράχτης Προδρόμου – Σταυρούλια», «Πρόδρομος – Κορυφή Ζουμί» και «Πρόδρομος Λεμήθου». Τα δύο πρώτα μπορούν να μετατραπούν σε ένα και κυκλικό αφού στην περιοχή της κορυφής Ζουμί συναντώνται.
Από τα μονοπάτια αυτά επιλέξαμε να περπατήσουμε, τυχαία, το Φράχτης Προδρόμου – Σταυρούλια. Η αφετηρία βρίσκεται 100 μέτρα μετά τον φράχτη αν έχουμε κατεύθυνση από τον Πρόδρομο προς την Πλατεία Τροόδους και απέναντι από τον χωματόδρομο που οδηγεί στον εκδρομικό χώρο Φράχτη Προδρόμου. Το μονοπάτι αυτό έχει δύο εξόδους, όπου η μία βρίσκεται 450 μέτρα δυτικά από τον εκδρομικό χώρο Μάραθος και η άλλη 300 μέτρα ανατολικά και το μήκος της διαδρομής κυμαίνεται από 5400 έως 5800 μέτρα.
Το μονοπάτι από τα πρώτα 100 μέτρα σε προετοιμάζει για το τι θα ακολουθήσει και το τι θα δεις. Το πυκνό Πευκοδάσος, τα Κέδρα που φύτεψαν κάποτε οι φοιτητές του Δασικού Κολλεγίου, τα πουλιά που σε ξεκουφαίνουν με τις φωνές τους, ο μεγάλος αριθμός των σαυρών που θα σε ξαφνιάζουν με το σούρσιμο τους πάνω στις ξερές πευκοβελόνες, τα παράξενα χρώματα των πετρωμάτων αλλά και η πραγματικά μοναδική θέα της Κύπρου από την κορυφή του βουνού, θα σε συντροφεύουν σε όλη την διαδρομή.
Το μονοπάτι, στενό και στο μεγαλύτερο μήκος του, σχεδιασμένο και χαραγμένο πάνω στις επικλινείς πλαγιές του βουνού, ακολουθεί μαιανδρικά τις ρεματιές , ανεβάζοντας σε στην κορυφή. Το περπάτημα, γίνεται άνετα και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, αν και χρειάζεται προσοχή σε κάποια μικρής απόστασης σημεία, ιδιαίτερα στα τελευταία 400 με 600 μέτρα όπου υπάρχουν απότομες κατωφέρειες.
Φθάνοντας στο πρώτο σημείο θέας, δεν μπορείς παρά να πεις ένα «ευχαριστώ» σε εκείνους που δημιούργησαν το μονοπάτι, δίνοντας σε σένα την ευκαιρία να δεις την Κύπρο όπως πραγματικά είναι. Τα χωριά της Μαραθάσας, θα σε συντροφεύουν στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέχρι του σημείου εκείνου που θα σε παραδώσουν στα χωριά της κατεχόμενης Μόρφου, με τον θαλάσσιο κόλπο της να φαντάζει τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά.
Φθάνοντας στο τέρμα, έστω και αν σας περιμένει όχημα εκεί, "ξοδέψτε" λίγο από τον χρόνο σας για να επισκεφτείτε τον εκδρομικό χώρο «Μάραθος» και να πιείτε νερό από την «χρυσόβρυση» του.