Σαν βρεθείς στο χωριό Πλάτρες της επαρχίας Λεμεσού και περπατήσεις δίπλα από τον Κρυό ποταμό, μέσα στην κοιλάδα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, δεν μπορείς παρά να φέρεις στο μυαλό σου τους γνωστούς στίχους που ο ποιητής έφτιαξε και απήγγειλε εκστασιασμένος από την τόση ομορφιά του τοπίου.
"Τ' αηδόνια δε σ' αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες" είπε, ακούγοντας τις εκατοντάδες γλυκόλαλα πουλιά να προσπαθούν να καλύψουν με τις μελωδίες τους την αντάρα που προκαλούσε ο ποταμός καθώς το νερό του με βία κτυπούσε πάνω στο σκληρό πυριγενές πέτρωμα που σχημάτιζε την κοίτη του.
Συνεχίζοντας την περιδιάβαση του μέσα στην κοιλάδα του Κρυού ποταμού, είδε πράγματα και τόπους πρωτοειδωμένους, μοναδικούς, τόσο ξένους και ταυτόχρονα τόσο δικούς του, γνώριμους που τον έκαναν να διερωτηθεί. - «Ποιες είναι οι Πλάτρες; Ποιος το γνωρίζει τούτο το νησί;»
Αυτό το νησί είναι η Κύπρος και για να σου χαρίσει τις ομορφιές της, τις οποίες η Θεά Αφροδίτη έχει επιμελώς κρύψει μέσα σε βαθύσκιωτα δάση και ρεματιές, θα πρέπει να την περπατήσεις. Για τον σκοπό αυτό, το τμήμα δασών του νησιού έχει δημιουργήσει μερικές δεκάδες μονοπάτια μελέτης της Κυπριακής φύσης.
Ένα τέτοιο μονοπάτι, υπάρχει στις Πλάτρες και σας «υπόσχεται» να σας περάσει από τοποθεσίες τόσο όμορφες όσο αυτές που μόνο η Κυπριακή φύση μπορεί να δημιουργήσει αλλά και να σας παρουσιάσει εικόνες πρωτόγνωρες, παραδείσιες και εξωτικές.
Που θα το βρούμε αυτό το μονοπάτι;
Σε μικρή απόσταση από το παραδοσιακό κέντρο των Πάνω Πλατρών με κατεύθυνση τις Κάτω Πλάτρες και λίγα μέτρα πριν την κύρια εκκλησία του χωριού, υπάρχει κιόσκι, το οποίο αποτελεί την αφετηρία του μονοπατιού μελέτης της φύσης «Πλάτρες – Καταρράκτης Μιλλομέρης».
Το μονοπάτι έχει μήκος 1300 μέτρα μέχρι και τον καταρράκτη Μιλλομέρης. Τα πρώτα 150 μέτρα είναι κατηφορικά και σας κατεβάζουν στην κοίτη του ποταμού. Τα επόμενα 600 μέτρα η διαδρομή γίνεται μέσα στο βάθος της κοιλάδας και δίπλα από την κοίτη του ποταμού. Αυτό το τμήμα του μονοπατιού τελειώνει ακριβώς πάνω από το σημείο όπου ο ποταμός μετατρέπεται σε καταρράκτη. Για να βρεθείτε όμως στον καταρράκτη θα πρέπει να συνεχίσετε την πορεία σας στο μονοπάτι το οποίο μετατρέπεται σε ανηφορικό και σας ανεβάζει στην πλαγιά της βόρειας όχθης του ποταμού και να περπατήσετε για άλλα 450 μέτρα.
Στον τερματισμό θα βρείτε σχετική πινακίδα η οποία θα σας παραπέμπει προς τον καταρράκτη. Περπατάτε για άλλα 100 μέτρα, κατεβαίνετε μερικές δεκάδες σκαλοπάτια, περνάτε πάνω από μία ξύλινη γέφυρα και βρίσκεστε αντιμέτωποι με το νερό να πέφτει από ψηλά.
Το μονοπάτι, δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, πέραν από κάποιες απότομες ανωφέρειες-κατωφέρειες στις οποίες μπορεί να γλιστρήσετε αν δεν φοράτε τα κατάλληλα για ορεινές περιοχές παπούτσια. Κατά διαστήματα και σε πολύ όμορφες τοποθεσίες θα συναντάτε ξύλινα παγκάκια τόσο για να ξεκουραστείτε αν χρειαστεί, αλλά και για να μπορέσετε να απολαύσετε πιο άνετα το τοπίο.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να περπατήσετε το μονοπάτι, δεν ξεπερνά τα 25-30 λεπτά με κανονικό βηματισμό αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει κατά πολύ αν είστε λάτρης της φύσης και μετατρέψετε την πορεία από πεζοπορία σε περίπατο. Εμείς ολοκληρώσαμε την διαδρομή από την αφετηρία προς τον καταρράκτη σε 3 ώρες, αφού πάντοτε κινούμαστε προς το τέρμα με ρυθμούς χελώνας . Η επιστροφή, παρόλο που είχαμε φορτωθεί μερικές χιλιάδες φωτογραφίες και άπειρες όμορφες εντυπώσεις, ήταν ζήτημα 20 λεπτών.
Το μονοπάτι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για να φέρουν τους μαθητές μας, των μεγάλων τάξεων φυσικά, σε επαφή με την Κυπριακή φύση αλλά και να μπορέσουν τα παιδιά να δουν αυτό το θαύμα της φύσης, όπως είναι ο καταρράκτης.