Ο ποταμός Κούρης από το σημείο που πηγάζει μέχρι το σημείο εκβολής του στην θάλασσα της Επισκοπής καλύπτει απόσταση 36300 μέτρα και καταλαμβάνει την έβδομη θέση σε μήκος ανάμεσα στους ποταμούς της Κύπρου. Παρόλο που η λεκάνη απορροής του δεν είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει στο νησί, εντούτοις λόγω των τεραστίων ποσοτήτων νερού που δίνουν οι πηγές του, τον κατατάσσουν στην πρώτη θέση όσο αφορά την συλλογή νερού.
Για να καταφέρεις να μελετήσεις αυτόν τον ποταμό, πρέπει πρώτα να τον σεβαστείς, σε αντίθετη περίπτωση θα σε τιμωρήσει. Είναι βίαιος και ορμητικός. Αυτό οφείλεται στο ότι μέσα σε απόσταση 12300 μέτρων «αναγκάζεται» να καλύψει υψομετρική διαφορά που ξεπερνά τα 1000 μέτρα μέχρι που χύνεται στο φράγμα Τριμίκλινης.
Υπερχειλίζοντας το μικρό φράγμα συνεχίζει για άλλα 13800 μέτρα και «χάνεται» στο τεράστιο φράγμα του Κούρη. Αν ποτέ υπερχειλίσει και αυτό το φράγμα εκβάλει στον κόλπο της Επισκοπής μετά από 10200 μέτρα.
Ψάχνοντας να βρούμε τις πηγές του Κούρη, καταλήξαμε λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από τον εκδρομικό χώρο Τροόδους, όπου πάνω σε σκληρό πυριτικό και γυμνό από βλάστηση βράχο βρήκαμε 8 συνολικά μικρές πηγές, οι οποίες αφού κάλυπταν μικρή απόσταση ενώνονταν και δημιουργούσαν την πρώτη «φλέβα» νερού για τον ποταμό Κούρη.
Μέσα σε μικρή κοίτη το νερό συνεχίζει την πορεία του και φθάνοντας στην περιοχή του Βοτανικού κήπου Τροόδους, γίνεται τεχνητή εκτροπή και αφού περάσει μέσα από τον βοτανικό κήπο, επανέρχεται στην αρχική κοίτη του. Το νερό από τον Πάνω Αμίαντο γίνεται ορμητικό και φθάνει στο σημείο συμβολής του με παραπόταμο που η πηγή του βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κυπερούντας και νοτιοανατολικά του Καρβουνά.
Από το σημείο αυτό, που βρίσκεται ανατολικά του χωριού Κάτω Αμίαντος, ο Κούρης γίνεται επικίνδυνος. Ακολουθεί μαιανδρική πορεία μέσα σε κοίτη η οποία βρίσκεται στο βάθος βαθιού και με κατακόρυφες πλαγιές φαραγγιού. Οι εικόνες που παρουσιάζει ο ποταμός σε αυτό το τμήμα του είναι τόσο εξωπραγματικά όμορφες, όσο είναι και φοβικές. Την βία και την δύναμη που εξασκεί το νερό πάνω στον σκληρό βράχο του στενού φαραγγιού μπορείς να την νοιώσεις από πολύ μακριά.
Από την έξοδο του από το φράγμα Τριμίκλινης μέχρι και το φράγμα του Κούρη, ο ποταμός αλλάζει δεκάδες «πρόσωπα». Άλλοτε είναι βίαιος και ορμητικός και άλλοτε κυλά σε απόλυτη ηρεμία δημιουργώντας μικρές λίμνες. Κυλά ορμητικός κάτω από το Διλογέφυρο της Τριμικλινης και λίγο πιο κάτω αργοκυλά «χαζεύοντας» το πανέμορφο Ενετικό γεφύρι του ίδιου χωριού.
Λίγο πριν την είσοδο του στο μεγάλο φράγμα που βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Άλασσα, ρίχνεται στην κοίτη του το νερό που φθάνει με υπόγεια σήραγγα από το φράγμα Αρμίνου και ταυτόχρονα ενώνεται με τον ποταμό Κρυό.
Ο Κούρης είναι βίαιος ποταμός και σαν τέτοιος «απαιτεί» να τον σεβαστείς.