Στο χωριό Μαλλιά της επαρχίας Λεμεσού, μέχρι και το 1975 κατοικούσε μεγάλος αριθμός Μωαμεθανών Τούρκων, οι οποίοι ακολουθώντας οδηγίες που τους δόθηκαν από την Τουρκία, εγκατέλειψαν το χωριό τους και μετέβησαν στις βόρειες περιοχές του νησιού, οι οποίες κατέχονται από Τουρκικά στρατεύματα.
Παρόλο που στο χωριό τους, κατοικούσε και μικρός αριθμός Ελλήνων της Κύπρου, όλοι μαζί ζούσαν ειρηνικά και ευημερούσαν εργαζόμενοι στους τεράστιους αμπελώνες που οι ίδιοι φύτεψαν, μέχρι και το 1975. Μετά τη Τούρκικη εισβολή του 1974 , η κατάσταση ανάμεσα στον πληθυσμό είχε αλλάξει και επικρατούσε η καχυποψία και ο φόβος αλλήλων. Φεύγοντας από την Μαλλιά οι Τουρκοκύπριοι, άφησαν πίσω τους τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, τους τάφους των δικών τους ανθρώπων και τους χώρους λατρείας τους.
Στη Μαλλιά υπάρχει Μουσουλμανικό Τέμενος από το 1878 και το οποίο αποτελεί οικοδόμημα της Οθωμανικής κυριαρχίας στο νησί. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου όπου είναι κτισμένο το χωριό και στην ανατολική όχθη παραποτάμου του Χάποταμι.
Παρόλο που πέρασαν 41 χρόνια από την μέρα που έχει εγκαταλειφθεί, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.