Στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Φιλάνι, υπάρχει μικρός Ναός αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα. Βρίσκεται κτισμένος βόρεια του οικισμού και στην κορυφή λόφου που δεσπόζει της κοιλάδας του ποταμού Πεδιαίου.
Πρόκειται για μικρή Βασιλική που φέρει δίρριχτη, οξυκόρυφη και κεραμοσκεπή στέγη.
Είναι κτισμένη με πέτρα του ποταμού και οι αρμοί που δημιουργούνται ανάμεσα σε αυτές γέμισαν με χαλίκι ή και κομμάτια από κεραμίδι. Η στέγη και το τεταρτημόριο της κόχη του Ιερού, σκεπάζονται από κεραμίδια Βυζαντινού τύπου.
Στο κέντρο του νότιου τοίχου υπάρχει είσοδος η οποία στο ανώφλι σχηματίζει οξυκόρυφο τόξο. Είσοδος υπάρχει και στον δυτικό τοίχο η οποία είναι πανομοιότυπη με αυτήν που υπάρχει στον νότιο τοίχο.
Πάνω από την νότια είσοδο υπάρχει σκαλισμένη και ενσωματωμένη πέτρα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία οικοδόμησης του Ναού. Αναγράφεται το έτος 1819 το οποίο πιθανόν να είναι και η ημερομηνία που κτίστηκε ο οικισμός. Πάνω από την δυτική είσοδο υπάρχει μικρό τετράγωνο παράθυρο φωτισμού. Ορθογώνια παράθυρα υπάρχουν και στο κέντρο του πεντάπλευρου τοίχου που σχηματίζει την κόχη του Ιερού καθώς επίσης και στον βόρειο τοίχο.
Η τοιχοποιία στην βάση της έχει πλάτος 110 εκατοστά και στην βάση των πεσσών 180. Εσωτερικά οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με ασβεστοκονίαμα και ασπρισμένοι. Είναι ορατά τα οξυκόρυφα τόξα που σχηματίζουν τα τρία κλίτη. Το Ιερό είναι υπερυψωμένο κατά ένα σκαλοπάτι από το δάπεδο και χωρίζεται από τον υπόλοιπο Ναό με ξύλινο τέμπλο, πάνω στο οποίο υπάρχουν 19 φορητές εικόνες Αγίων. Το δάπεδο πρέπει να έχει δεχθεί επιδιόρθωση ή και πλήρης αντικατάσταση και καλύπτεται από τεχνητό γρανίτη.
Η καμπάνα κρέμεται από χαμηλή κατασκευή η οποία βρίσκεται ανατολικά του Ναού. Επίσης υπάρχει και το παλαιό σήμαντρο το οποίο κρέμεται από κλαδιά πεύκου, που βρίσκεται νοτιοδυτικά από τον Ναό.
Στις δύο εισόδους αλλά και στα 4 ζεύγη των τεράστιων πεσσών, οι γωνίες τους, σχηματίζονται από πελεκημένη, μαλακή πέτρα.
Τον μικρό Ναό σήμερα τον λειτουργού σαν «εξωκλήσι» και εορτάζει στις 17 Ιουλίου κάθε έτους.
Watch the video of our visit: