Πολλοί εκδρομείς αρέσκονται στο να επισκέπτονται μικρούς εκδρομικούς χώρους, είτε γιατί θέλουν να ξεκουραστούν μακριά από την βαβούρα ενός εκδρομικού χωρητικότητας 2 χιλιάδων ατόμων, είτε γιατί θέλουν να περάσουν μαζί με τα παιδιά τους, την οικογένεια τους αλλά και με λίγους καλούς φίλους κάποιες ώρες ξεγνοιασιάς, χωρίς υποχρεωτικά να «ανέχονται» την όποια διασκέδαση μπορεί να θέλει να έχει το διπλανό εκδρομικό τραπέζι.
Στην Κύπρο υπάρχουν πολλοί τέτοιοι μικροί "προσωπικοί" εκδρομικοί χώροι, που στην έκταση που καλύπτουν υπάρχουν λίγα εκδρομικά τραπέζια και ταυτόχρονα παρέχουν όλα εκείνα που ο εκδρομέας θα χρειαστεί κατά την παραμονή του σε αυτόν.
Οι εκδρομικοί χώροι αυτού του είδους, συνήθως δημιουργούνται μέσα σε πολύ όμορφα τοπία και ο λόγος που τους δημιουργούν μικρούς σε έκταση είναι για να μην καταστραφεί το περιβάλλον, αλλά να παραμείνει στην άγρια του μορφή για να μπορούν εκείνοι οι λίγοι που θα τον επισκεφτούν να το χαίρονται και να το θαυμάζουν.
Ένας από αυτούς τους εκδρομικούς χώρους έχει δημιουργηθεί στην ανατολική όχθη του ποταμού Κλάριου, μέσα στο πανέμορφο και παρθένο παραποτάμιο δάσος που ανήκει στο χωριό της Σολέας, την Φλάσου. Δημιουργός του το κοινοτικό συμβούλιο και σαν μέρος του εκδρομικού έχει ενταχθεί και ο αναπαλαιωμένος Νερόμυλος «Μώλος».
Το τοπίο είναι άκρως φανταστικό και ξεπερνά κατά πολύ το αναμενόμενο. Περνώντας κάτω από το υπερυψωμένο και πέτρινο μυλαύλακο, μέσα από μία στενή και πανέμορφα δημιουργημένη καμάρα που κάποτε στην «ράχη» της μετέφερνε το νερό προς την τεράστια χοάνη του νερόμυλου και με τη δύναμη που αποκτούσε με την πτώση του, κατάφερνε να γυρίσει τις ογκώδεις μυλόπετρες και να αλέσει το στάρι, θα βρεθείτε μπροστά σε μια πανάρχαια πηγή πόσιμου νερού.
Οι άνθρωποι την έντυσαν με πέτρα και δημιούργησαν μια βρύση, από την οποία ξεδιψούσαν οι χωρικοί που έπερναν το στάρι τους στον μύλο, αλλά και οι ταξιδιώτες που πηγαινοέρχονταν από και προς τα χωριά της Σολέας.
Πιο κει μια ξύλινη γέφυρα σας μεταφέρει πάνω από το μυλαύλακο εξόδου, μέσα από το οποίο το νερό που γύριζε τις μυλόπετρες και δεν χρειαζόταν πια οδηγείτο πίσω στην «πηγή» του, τον ποταμό. Μια μικρή λίμνη, προσθέτει την δική της πινελιά στον όμορφο πίνακα που μας παρουσιάζει το τοπίο.
Ο εκδρομικός χώρος, μοιράζεται σε δύο επίπεδα που το κάθε ένα διαθέτει λίγα, όσα και τα δάκτυλα του ενός χεριού, τραπέζια. Στο χαμηλό επίπεδο υπάρχει στεγασμένος χώρος για 3 τραπέζια. Πιο κει η ψησταριά.
Σε όλη την έκταση του εκδρομικού χώρου, κάνει έντονη την παρουσία της η άγρια Μουριά. Πανύψηλα και τεράστια δέντρα σκιάζουν το καλοκαίρι όλο τον εκδρομικό, ενώ τον χειμώνα τον «ελευθερώνουν» και οι αχτίδες του ήλιου ζεστένουν το χώμα και τους εκδρομείς.
Ο ποταμός Κλάριος, που το νερό του ποτέ δεν σταματά να κυλά μέσα στην πέτρινη κοίτη του, δημιουργεί πανέμορφες εικόνες καθώς σχηματίζει μικρούς καταρράκτες και μικρές λίμνες, στην προσπάθεια του να φθάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στις εκβολές του.
Τέλος, για όλους εκείνους που θα θελήσουν να επισκεφτούν και να χαρούν τις ομορφιές του τοπίου αλλά και να περάσουν όμορφα στον εκδρομικό χώρο Φλάσου, απλά υπενθυμίζουμε ότι ποτέ δεν αφήνουμε τα σκουπίδια μας πεταμένα. Τα μαζεύουμε και τα τοποθετούμε στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν ή τα μεταφέρουμε στο σπίτι μας.