Ταξιδεύοντας στο χωριό Καλοπαναγιώτης και στην κοιλάδα Μαραθάσας, εκτός από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, την εκκλησία της Παναγίας Θεοσκέπαστης, το Μεσαιωνικό γεφύρι και τις Ιαματικές Πηγές, θα μπορέσετε να επισκεφτείτε και ένα πολύ παλαιό, μικρό και πετρόκτιστο εκκλησάκι το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Κυριάκο.
Το εκκλησάκι, κτισμένο ανάμεσα στα σπίτια της "κάτω γειτονιάς" του χωριού και στην δυτική όχθη του ποταμού Σέτραχου, δεσπόζει του φράγματος του Καλοπαναγιώτη και του μικρού χωριού "Οίκος Μαραθάσας" το οποίο, γραφικό και τυλιγμένο στο πράσινο, συντροφεύει το εκκλησάκι από την ανατολική όχθη του ποταμού.
Βρίσκεται εκεί κτισμένο με πέτρα της περιοχής από το 1722, σύμφωνα με ημερομηνία η οποία ευρίσκεται πάνω από τη βόρεια είσοδο. Είναι μονόκλιτος και επιμήκης Ναός ο οποίος φέρει δίρριχτη, ξύλινη, έντονα οξυκόρυφη και κεραμοσκεπή στέγη. Τα κεραμίδια είναι επίπεδα αγκιστρωτά. Φέρει δε 2 εισόδους, από μία στον βόρειο και νότιο τοίχο.
Εσωτερικά το δάπεδο είναι καλυμμένο με τετραγωνισμένους κεραμικούς οπτόπλινθους και το Ιερό χωρίζεται από ξύλινο τέμπλο. Στην εσωτερική τοιχοποιία, υπάρχουν έντονες ενδείξεις ότι καλυπτόταν με νωπογραφίες παλαιότερης εποχής από ότι αναφέρεται σαν ημερομηνία κτίσεως. Η αρχιτεκτονική του Ναού, οι διαστάσεις του αλλά και οι μετέπειτα μετατροπές και επιδιορθώσεις που έγιναν μετά από την καταστροφή του από τους Οθωμανούς, παραπέμπουν στην Φραγκοκρατία.
Η πρόσβαση προς το εκκλησάκι είναι πολύ εύκολη και θα σας χαρίσει όμορφες εικόνες από την κοιλάδα της Μαραθάσας, τον Οίκο και φυσικά από την κάτω γειτονιά του Καλοπαναγιώτη.
Το κλειδί του Ναού θα το βρείτε να κρέμεται στο ανώφλι της βόρειας εισόδου. Πριν φύγετε βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει και τοποθετήσει το κλειδί στην θέση του για να το βρουν οι επόμενοι από εσάς.