Από την κεντρική πλατεία του χωριού Λυθροδόντας, ξεκινά μία πολύ όμορφη διαδρομή προς δυτικά και με το τέλος της να βρίσκεται στον εκδρομικό χώρου Μάντρα του Καμπιού. Έχει μήκος 7500 μέτρα και στο μεγαλύτερο της μέρος είναι πολύ καλός χωματόδρομος. Στα πλαίσια αυτής της διαδρομής υπάρχουν σημαντικές τοποθεσίες, φράγματα, εξωκλήσια, πέτρινα γεφύρια και πανέμορφα τοπία που τα δημιούργησε ο ποταμός Γιαλιάς στο πέρασμα του χρόνου.
Στα πρώτα 1500 μέτρα και αφού λοξοδρομήσετε για 200 μέτρα από την πορεία σας θα βρεθείτε στο «Πάνω φράγμα» Λυθροδόντα. Επιστρέφοντας πίσω και συνεχίζοντας ευθεία από εκεί που λοξοδρομήσατε, για άλλα 2100 μέτρα θα βρεθείτε στην τοποθεσία όπου ευρίσκεται το εξωκλήσι Άγιος Δημήτριος. Σε μικρή απόσταση από το εξωκλήσι θα δείτε διαδοχικές πινακίδες που θα σας παραπέμπουν σε πανέμορφες τοποθεσίες.
Μία από αυτές είναι ο «Γκρεμός της Καμήλας» ή όπως αναγράφεται στην πινακίδα «Κρεμός της Καμήλας». Πρόκειται για την νότια όχθη του φαραγγιού που σχημάτισε ο ποταμός Γιαλιάς και η οποία είναι κάθετη και πολύ βαθιά. Η κοίτη του ποταμού έστω και από τόσο ύψος χαρίζει πανέμορφες εικόνες αφού σκεπάζεται ολοκληρωτικά από ροδοδάφνες και ο ποταμός μόλις και ξεμυτάει μέσα από κάποια «ξέφωτα».
Πιθανόν η ονομασία του Γκρεμού να προήλθε από το τριγωνικό σχήμα των δύο βουνοπλαγιών πάνω στις οποίες ευρίσκεται και οι οποίες από ψηλά φαίνονται σαν «καμπούρες» καμήλας.
Η περιοχή είναι πραγματικά πανέμορφη. Η κοίτη του ποταμού με τις χιλιάδες ροδοδάφνες «ακολουθούν» την πορεία σας μέχρι του σημείου που ο δρόμος σας κατεβάζει στο επίπεδο της κοίτης, όπου εκεί ευρίσκεται και το πρώτο πέτρινο γεφύρι που θα συναντήσετε. Το πευκοδάσος, ένα από τα πιο όμορφα της Κύπρου αφού μιλάμε για το δάσος Αδελφοί, καλύπτει όλες τις βουνοπλαγιές με πανύψηλα, ευθυτενή και με τεράστιους κορμούς πεύκα, ενώ στα χαμηλά τα διάφορα είδη Κίστου, γεμίζουν το πυκνό δάσος με τα χρώματα τους και φέρνουν στα αυτιά και στα μάτια σου ήχους και εικόνες από τον Όλυμπο.
Εικόνες και ήχους από την τρομερή μάχη που ξέσπασε ανάμεσα στους Θεούς και τις Θεές για το φυτό Κίστος και τις ιδιότητες του. Οι Θεοί ήθελαν να του δώσουν θεραπευτικές ιδιότητες και οι Θεές, σαν γυναίκες, καλλωπιστικές. Στο τέλος το φυτό απέκτησε και τις δύο και έτσι τα Κυπριακά δάση καλύφθηκαν από το πιο σπουδαίο βότανο της φύσης. Η άλλη ιδιότητα του φυτού Κίστου είναι η πολυσπερμία αλλά και το γεγονός ότι παράγει δύο ειδών σπόρων.
Το ένα είδος είναι μαλακό και βλασταίνει την αμέσως επόμενη περίοδο των βροχών και το άλλο είναι σκληρό και για να βλαστήσει πρέπει πρώτα να καεί από φωτιά, γι αυτό και τα Κυπριακά δάση, μετά από πυρκαγιά, αναδημιουργούνται με την πρώτη βροχή.
Σε μικρή απόσταση από τον γκρεμό της καμήλας, βρίσκεται πέτρινο γεφύρι το οποίο γεφυρώνει τον Γιαλιά. Είναι κτισμένο πάνω σε μια πολύ κλειστή καμπή του ποταμού και σε περιοχή που θα σας απασχολήσει για αρκετή ώρα με την ομορφιά της.
Αν βρεθείτε εκεί μην περιοριστείτε μόνο στο να θαυμάσετε την περιοχή από το ύψος του γεφυριού. Υπάρχουν προσβάσεις τόσο δεξιά όσο και αριστερά προς την κοίτη και εκεί υπάρχουν κρυμμένες πανέμορφες μικρές λίμνες στα νερά των οποίων καθρεφτίζονται οι ροδοδάφνες και τα πλατάνια.
Στην συνέχεια θα συναντήσετε μικρό και πολύ παλαιό πέτρινο γεφύρι και δίπλα μία τεράστια μυλόπετρα, προκαλεί ερωτηματικά με την παρουσία της στην περιοχή, την ίδια ώρα που από ψηλά θα σας «επιτηρεί» η βουνοκορφή Κιόνια.
Ο χωματόδρομος από τον Λυθροδόντα μέχρι και τον εκδρομικό χώρο Μάντρα του Καμπιού είναι πολύ καλός και «φιλικός» με όλους τους τύπους αυτοκινήτων. Τον Χειμώνα η κατάσταση του πιθανόν να αλλάζει.