Όταν ο Ακάμας και ο Δημοφών κρύφτηκαν στην κοιλιά του Δούρειου ίππου για να εκπορθήσουν την Τροία, δεν είχαν στο μυαλό τους, ότι η Μοίρα τους ετοίμαζε παράξενο παιχνίδι. Αφού λεηλάτησαν την πόλη, μπήκαν στα καράβια τους και έβαλαν πλώρη για την Πατρίδα τους την Αθήνα. Μια Πατρίδα που έμελλε να μην ξαναδούν ποτέ. Η θάλασσα μετά από ένα πολυτάραχο και δύσκολο ταξίδι, τους οδήγησε στις ακτές τις Κύπρου.
Ο Ακάμας έκτισε βασίλειο στο δυτικότερο ακρωτήριο της νήσου και ο Δημοφών έκτισε την πόλη της Αιπείας. Πόλη την οποία αργότερα διαδέχθηκαν οι Σόλοι.
Στην περιοχή των Σόλων κατέληγαν δύο μεγάλοι ποταμοί, ο «Κάμπος» ή Ξερος και ο Σέτραχος, με αποτέλεσμα, σε περιόδους πολυομβρίας οι τεράστιες πεδιάδες να μετατρέπονται σε έλη. Ο πληθυσμός μαστιζόταν από ασθένειες και κυρίως από αρθρίτιδες και δερματικές παθήσεις.
Στην προσπάθεια τους να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας, κατέληξαν στην τοποθεσία που σήμερα βρίσκεται κτισμένο το χωριό Καλοπαναγιώτης. Την τότε εποχή, στις όχθες του ποταμού Σέτραχου, υπήρχαν μικροί οικισμοί, οι οποίοι διέθεταν θαυματουργά νερά.
Από δεκάδες πηγές στην ανατολική όχθη του ποταμού, ανάβλυζαν νερά που θεράπευαν την κάθε νόσο. Οι Σόλιοι επέλεξαν τοποθεσία που βρισκόταν στο τόξο που σχημάτιζαν με την ένωση τους ο Σέτραχος και παραπόταμος του και στην κορυφή του λόφου που δέσποζε του ποταμού και ίδρυσαν ένα θεραπευτικό κέντρο. Έκτισαν ένα Ασκληπιείο.
Κοντά στις ιαματικές πηγές, έκτισαν πέτρινες λεκάνες, μέσα στις οποίες οι ασθενείς μπορούσαν να κάνουν τα λουτρά τους. Σε πολύ σύντομο χρόνο, η φήμη για τις θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών του Καλοπαναγιώτη, ξεπέρασε τα όρια της Κύπρου. Το Ασκληπιείο δεχόταν μεγάλο πλήθος ανθρώπων για θεραπεία.
Οι Σόλοι, ευημερούσαν και μετατράπηκαν σε ένα μεγάλο και δυνατό Βασίλειο, λαμβάνοντας μέρος σε στρατιωτικές εκστρατείες εκτός της Κύπρου, για στήριξη φιλικών προς αυτούς Κρατών.
Με την επικράτηση του Χριστιανισμού το Ασκληπιείο, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε εκ θεμελίων. Στην θέση του κτίστηκε Χριστιανικό Μοναστήρι, το οποίο εξακολούθησε για πολλούς αιώνες να είναι θεραπευτικό κέντρο.
Η χρήση των ιαματικών πηγών του Καλοπαναγιώτη συνεχίστηκε μέχρι και τα νεώτερα χρόνια, αφού παγκόσμιοι οργανισμοί κατατάσσουν το νερό από τις πηγές αυτές, ανάμεσα στα πιο θεραπευτικά και ιαματικά νερά του πλανήτη.
Οι Ιαματικές πηγές, βρίσκονται δίπλα από το Ενετικό γεφύρι Καλοπαναγιώτη και εκατό μέτρα νότια από την Ιερά Μόνη Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή, όπου η κοίτη του ποταμού καλύπτεται από πανύψηλα πλατάνια.