Οι κάτοικοι του χωριού Σαράντι, που βρίσκεται στην περιφέρεια Πιτσιλιάς και ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας, επέλεξαν μα κτίσουν την εκκλησία τους στην κορυφή ψηλού λόφου που δεσπόζει της καταπράσινης κοιλάδας του ποταμού που διασχίζει το χωριό τους.
Την έκτισαν με πέτρα και της έδωσαν σχήμα βασιλικής και την σκέπασαν με δίρριχτη ξύλινη στέγη που φέρει κεραμίδια και την αφιέρωσαν στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Προσβάσεις προς την εκκλησία υπάρχουν από 4 διαφορετικές γεωγραφικές κατευθύνσεις. Όπου οι 3 είναι διαμορφωμένοι βράχοι σε σκαλοπάτια επενδυμένα με πέτρα.
Η κάθε μια, σας προσφέρει μια διαφορετική θέα του χωριού που βρίσκεται πιο χαμηλά από την εκκλησία και όταν φθάσετε στην περίβολο της, θα θαυμάσετε την αρχιτεκτονική και την «μαστοριά» αυτών που έκτισαν την εκκλησία.
Από κάποιες φήμες για κάποιο θαύμα που διηγούνται οι κάτοικοι, συμπεραίναμε ότι η εκκλησία πρέπει να είναι κτίσμα του 16ου ή αρχές του 17ου αιώνα. Σύμφωνα με τις διηγήσεις, η Αγία Ελένη, έχοντας ένα Ναό στο Σαράντι, που για άγνωστους λόγους δεν εγκαινιάστηκε (με όλα όσα αυτό φέρνει μαζί του), «παρουσιάστηκε» επανειλημμένα σε κάτοικο του χωριού, ζητώντας από αυτήν να μεσολαβήσει για να εγκαινιαστεί ο Ναός Της.
Τελικά οι υπόλοιποι πιστοί πίστεψαν στο όραμα της συχωριανής τους και προχώρησαν σε εγκαινιασμό της εκκλησίας, αφού πρώτα βεβαιώθηκαν πρακτικά, με τρόπους που οι κληρικοί ξέρουν, ότι δεν του είχε γίνει ποτέ προηγουμένως.