Μέσα στο παραδοσιακό κέντρο που ενώνει τα χωριά Παλαιχώρι Μόρφου και Παλαιχώρι Ορεινής και στην ανατολική όχθη του ποταμού του «Παλαιχωρκού» βρίσκεται Ναός αφιερωμένος στην Παναγία τη Χρυσοπαντάνασσα.
Οικοδομήθηκε κατά πάσα πιθανότητα αρχές του 16ου αιώνα ή στα τέλη του 15ου σε σχήμα τρίκλιτης βασιλικής η οποία φέρει δίρριχτη, ξύλινη, οξυκόρυφη και κεραμοσκεπή στέγη. Τα κεραμίδια είναι επίπεδου τύπου αγκιστρωτά.
Το καμπαναριό βρίσκεται βορειοανατολικά του κυρίως σώματος του Ναού και σε μικρή απόσταση από αυτό. Έχει προστεθεί πολύ αργότερα και συγκεκριμένα το 1948 και οικοδομήθηκε με μπετόν σε τέσσερα επίπεδα.
Εξωτερικά ο ανατολικός τοίχος δεν σχηματίζεται από θόλο τεταρτημορίου και το ημικύκλιο του Ιερού. Αυτά σχηματίζονται εσωτερικά σαν συνέχεια του ανατολικού κλίτους.
Ολόκληρος ο Ναός είναι κτισμένος με πέτρα της περιοχής του χωριού, όπως και η ολότητα των Ναών που βρίσκονται στις ορεινές περιοχές του Τροόδους και οι οποίοι ακολουθούν την ίδια περίπου αρχιτεκτονική.
Η παρουσία του στον συγκεκριμένο χώρο, προσδίδει σε αυτόν μεγάλη ιστορική και Εθνική υπόσταση και αξία. Βόρεια υπάρχει το κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος υπήρξε υπαρχηγός της Ενωτικής Οργάνωσης των Κυπρίων, ΕΟΚΑ.
Στο δυτικό προαύλιο υπάρχει το μνημείο για τους τρεις Ήρωες που σκοτώθηκαν κατά την δράση της ΕΟΚΑ 55-59 και κατάγονταν από το Παλαιχώρι.
Οι τρεις Ήρωες είναι: Κυριάκος Χριστοφή Μάτσης, Μιχαήλ Σάββα Καραολής και Νίκος Γεωργίου.
Απέναντι από το Ναό και στην όχθη του ποταμού, βρίσκεται το Μουσείο Βυζαντινής κληρονομιάς του Παλαιχωρίου και σαν συνέχεια του το κοινοτικό πάρκο και τα γραφικά καφενεία και εστιατόρια που συμπληρώνουν την πλατεία των δύο χωριών.
Ο Ναός, φαίνεται να έχει δεχθεί πολλές μετατροπές αλλά και επιδιορθώσεις κάποιες από τις οποίες έγιναν κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα. Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και χαρακτηριστικό δείγμα Κυπριακής αρχιτεκτονικής και Ναοδομίας που αφορά τις ορεινές περιοχές του νησιού.
Αν και στην περιοχή των δύο χωριών υπάρχουν τόσα πολλά για να δείτε και να επισκεφτείτε αν βρεθείτε εκεί, αξίζει να θυσιάσετε λίγο από τον χρόνο σας για να επισκεφτείτε τον ναό της Παναγίας της Χρυσοπαντάνασσας και ο οποίος πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου κάθε έτους.