Μέσα σε βαθιά και στενή κοιλάδα, σε υψόμετρο 1060 μέτρων, βρίσκεται κτισμένο το χωριό Σαράντι. Τα σπίτια του μικρού χωριού, κυριολεκτικά «σκαρφαλώνουν» στις δύο πολύ απότομες, πλαγιές της κοιλάδας της Πιτσιλιάς, που στο βάθος της κυλά μικρός παραπόταμος του Ελιά.
Στην «σκιά» της Μαδαρής, οι κάτοικοι, «στόλισαν» την κοιλάδα τους με φουντουκιές, Καρυδιές και αμυγδαλιές, ενώ η φύση, φρόντισε και την γέμισε με πλατάνια, σκλήδρους και άλλα υδροχαρή δένδρα και θάμνους, «θάβοντας» το χωριό στο πράσινο.
Δέος προκαλούν οι αμπελώνες, αφού είναι σχηματισμένοι στις γύρω κατακόρυφες πλαγιές, ανάμεσα σε παμπάλαια δένδρα Πεύκης του δάσους Αδελφοί, και πρόδηλα φανερώνουν τον κόπο και μόχθο που χρειάστηκαν για να φυτευτούν.
Ο κύριος όγκος του χωριού, βρίσκεται στην βόρεια πλαγιά της κοιλάδας, όπου ευρίσκεται και η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Η πρόσβαση στην εκκλησία, γίνεται από μονοπάτια που αποτελούνται από πολλές δεκάδες σκαλοπάτια. Υπάρχουν τέσσερα μονοπάτια, που το κάθε ένα σας προσφέρει και μια διαφορετική θέα του χωριού αλλά και της κοιλάδας.
Σε μικρή πλατεία, που βρίσκεται στο ύψος της κοίτης του ποταμού, υπάρχουν τα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου, όπως επίσης και η πολύ γνωστή βρύση «Η Βρύση του Πύρκου».
Το Σαράντι, αν και μικρό χωριό, είχε μια τεράστια συνεισφορά στον απελευθερωτικό αγώνα του Κυπριακού Λαού. Στα χώματα του, υπήρχαν δύο κρησφύγετα της ΕΟΚΑ. Ένα στην κορυφή βουνοκορφής και το άλλο μέσα στο χωριό. Σπίτι του ιερέα του χωριού, που προοριζόταν για προίκα στην κόρη του, βρήκαν καταφύγιο δεκάδες αντάρες την Ενωτικής οργάνωσης.
Δυστυχώς η προδοσία, φανέρωσε το κρησφύγετο και αφού οι Άγγλοι συνέλαβαν τους ευρισκόμενους σε αυτό αντάρτες, τοποθέτησαν εκρηκτικά και το κατεδάφισαν. Έκτοτε, η κόρη του ιερέα, αγωνίζεται για να αναστηλωθεί το κρησφύγετο, χωρίς αποτέλεσμα.
Περπατώντας στα πολύ ανηφορικά δρομάκια του Σαράντι, δεν μπορεί παρά να προσέξετε την αρχιτεκτονική των σπιτιών, που είναι πανομοιότυπη. Όλα τα σπίτια, παλαιά και καινούργια, διαθέτουν στην μπροστινή μεριά τους, κληματαριές και όπως είναι αμφιθεατρικά κτισμένα, «αναβαίνοντας» την πλαγιά, αυτό που βλέπεις είναι έναν τεράστιο αμπελώνα και στα «ξέφωτα» κάποιες κόκκινες στέγες.
Όταν βρεθείτε στα πιο ψηλά σημεία, η θέα θα είναι τόσο όμορφη, όσο και τρομακτική μαζί. Αν επιχειρήσετε να παρατηρήσετε το βάθος της κοιλάδας, αν έχετε πρόβλημα με το ύψος, τότε θα σας παρουσιαστεί.
Το Σαράντι βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό, Λαγουδερά και στην Ιερά Μονή της Παναγίας Του Άρακα.