Στην επαρχία Πάφου υπάρχουν τα περισσότερα παλαιά και πετρόκιστα γεφύρια, τα επονομαζόμενα «Ενετικά». Πρόκειται για γεφύρια που κτίστηκαν περίπου την ίδια χρονική περίοδο με ένα και μόνο σκοπό. Να μπορούν οι μεταλλωρύχοι να κουβαλούν τον χαλκό και τον χρυσό στην αγορά της Πάφου και από εκεί μέσω του λιμανιού στις διάφορες γειτονικές χώρες.
Εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν στον μεγαλύτερο βαθμό τα κοιτάσματα χαλκού της Κύπρου ήταν οι Ενετοί και γι αυτό είχαν κτίσει πολλά γεφύρια τα οποία είχαν περίπου την ίδια αρχιτεκτονική. Τα γεφύρια που έκτισαν οι Ενετοί ήταν όλα με πέτρες του ποταμού εκτός από τις άκρες των τόξων που τις έκτιζαν με πελεκημένη μαλακή πέτρα.
Ένας άλλος κατακτητής ο οποίος έκτισε χιλιάδες γεφύρια στο νησί ήταν οι Άγγλοι. Αυτοί έκτιζαν κυρίως με μαλακή πορώδη και πελεκημένη πέτρα. Τα γεφύρια τα έκτιζαν με ένα τόξο ή και περισσότερα ανάλογα με το πλάτος της κοίτης του ποταμού.Το οδόστρωμα ήταν επίπεδο
Οι Ενετοί έκτιζαν γεφύρια με μία οξυκόρυφη καμάρα και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπως το Ενετικό γεφύρι της Ακαπνούς η το γεφύρι Τριμίκλινης με δύο καμάρες, συνήθως η μία πιο μικρή από την άλλη.
Ένα τέτοιο Ενετικό γεφύρι υπάρχει πάνω στον ποταμό Σταυρός της Ψώκας, ή όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι «Σκαρφός». Είναι γεφύρι ενός τόξου και φέρει έντονα τα σημάδια της Ενετικής αρχιτεκτονικής που έχει σχέση με την τεχνική οικοδόμησης ενός γεφυριού. Στις δύο εισόδους υπάρχει διαπλάτυνση του γεφυριού έτσι ώστε αν συναντιόνταν δύο άμαξες να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για να περιμένει η μία μέχρι να περάσει η άλλη.
Το οδόστρωμα είναι κτισμένο με μικρές κροκάλες και η καμπύλη του τόξου έχει προνοηθεί να έχει την κατάλληλη κλίση έτσι ώστε να μην δυσκολεύονται οι άμαξες να το διασταυρώνουν. Τα στηθαία κτίστηκαν με μαλακή πορώδη πέτρα την οποία πελέκησαν σε μεγάλα τεμάχια, Με την ίδια πέτρα έχουν σχηματιστεί και οι δύο εξωτερικές γωνίες του τόξου.
Σε κάποια πέτρα που βρίσκεται κτισμένη πάνω στο γεφύρι, φαίνεται να υπάρχει η ημερομηνία 1618. Αυτό πολλοί το εκλαμβάνουν σαν ημερομηνία οικοδόμησης του γεφυριού. Αυτό είναι πέρα για πέρα λανθασμένο. Η ημερομηνία ίσως σκόπιμα και κακόβουλα τοποθετήθηκε εκεί πολύ αργότερα από την ημερομηνία κτίσεως του γεφυριού.
Η πιο στείρα από άποψης δημιουργίας κοινωφελών έργων ήταν η περίοδος της Τουρκοκρατίας. Δεν υπάρχει καμιά αναφορά, ούτε στην Κύπρο ούτε στην Τουρκία που να αναφέρει έστω και ένα έργο που έγινε κατά τους 3 αιώνες που κράτησε η κατοχή της Τουρκοκρατίας εκτός από το μεγάλο αρδευτικό έργο που έγινε στην Λάρνακα και αυτό έγινε από ιδιώτη Τούρκο.
Εξάλλου ο τρόπος που δυνάστευαν το νησί από μόνος του ήταν απαγορευτικός προς την δημιουργία κοινωφελών έργων. Δηλαδή οι Τούρκοι πωλούσαν μέσω δημοπρασίας τους φόρους κάθε χωριού προς ιδιώτες. Αυτοί αναλάμβαναν να εισπράξουν το ενοίκιο που πλήρωσαν και φυσικά το δικό τους κέρδος. Ποιος από αυτούς θα ξόδευε για να κτίσει ένα γεφύρι; Κανένας.
Το γεφύρι του Σκαρφού είναι πολύ πιο παλιό από ότι αναφέρεται στην αναγεγραμμένη ημερομηνία και σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του είναι Ενετικό.