Η Σίμου είναι χωριό στην επαρχία Πάφου και βρίσκεται 26 χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Πάφου. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στην κορυφή της δυτικής πλαγιάς της κοιλάδας του ποταμού Σταυρού της Ψώκας ή Σκαρφού και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρέχει καταπληκτικές εικόνες από την κοιλάδα και τη γύρω περιοχή.
Είναι μικρό χωριό το οποίο αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και έτσι μας παρουσιάζεται με δύο όψεις. Η μία είναι το παλιό χωριό που βρίσκεται δυτικά της κύριας εκκλησίας της κοινότητας και η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία Χρυσελεούσας και αποτελείται κύρια από σπίτια κτισμένα με πέτρα της περιοχής και η άλλη οι νέες συνοικίες της Σίμους που αναπτύχθηκαν περιμετρικά από το παλιό χωριό και την εκκλησία. Οι νέες συνοικίες αποτελούνται από σπίτια-επαύλεις τα οποία είναι κτισμένα με μπετόν και στη βάση σύγχρονης αρχιτεκτονικής γραμμής.
Η Σίμου, εκτός από τον παλιό πυρήνα του χωριού και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, έχει πολλούς μικρούς παραδείσους οι οποίοι δεν φαίνονται με τη πρώτη ματιά. Ο επισκέπτης πρέπει να ψάξει να τους βρει.
Θα ψάξει να βρει το μικρό αλλά πανέμορφο Ενετικό γεφύρι του Σκαρφού και την ιστορία του και να μάθει γιατί έμεινε το γεφύρι χωρίς τον ποταμό. Θα πρέπει να ψάξει να βρει τους αρχαίους νερόμυλους και να ακολουθήσει το νεραύλακο που τους ενοποιούσε και να ρωτήσει να του πουν ιστορίες που συνδέονται με τους νερόμυλους του Σκαρφού.
Θα πρέπει να περπατήσει κατά μήκος της δασοσκέπαστης κοίτης του Σκαρφού για να νοιώσει την δύναμη την νερού, που εκατομμύρια χρόνια τώρα μεταμορφώνει και διαμορφώνει την τεράστια κοιλάδα, δημιουργώντας, πανέμορφα και μοναδικά παραποτάμια δασικά συστήματα.
Θα πρέπει να ανηφορίζει προς τη Σίμου και σε κάθε στροφή του στενού και ελικοειδούς δρόμου να κοντοστέκεται και να θαυμάζει την κοιλάδα που σε κάθε του βήμα θα του παρουσιάζεται με νέο πρόσωπο.
Φθάνοντας στο χωριό θα πρέπει να περπατήσει στους δρόμους του για να ανακαλύψει τις δεκάδες πετρόκτιστες βρύσες, από τις οποίες οι παλιοί κάτοικοι της Σίμους προμηθεύονταν το νερό για τα σπίτια τους. Στην διαδρομή του θα βρει τον παλιό ελιόμυλο και τις τεράστιες μυλόπετρες του να «στέκουν» ενθύμια μιας εποχής πολύ δύσκολης για τον Κύπριο αγρότη αλλά πολύ νοσταλγική για όλους εκείνους που την έχουν ζήσει.
Από όποια είσοδο και αν αρχίσεις την διαδρομή σου στο χωριό, θα καταλήξεις στην κεντρική πλατεία. Εκεί που βρίσκονται τα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου Σίμους, η εκκλησία της Παναγίας, μερικά γραφικά καφεστιατόρια και ο Τρέμιθος της Σίμους.
Πρόκειται για δέντρο του είδους Pistacia atlantica που έχει φυτρώσει πριν 1000 χρόνια. Στη Κύπρο συνήθως οι αγρότες τα φύτευαν στα «σύνορα» των καλλιεργητικών τους εκτάσεων με άλλες που δεν ήταν δικές τους.
Στην επαρχία Πάφου το είδος αυτό του δέντρου, έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομική ευμάρεια των κατοίκων και μάλιστα σε περιόδους πολύ δύσκολες είχε στηρίξει τον αγρότη και όχι μόνο.
Από τη Τρεμιθιά εξάγεται με κάποια διαδικασία χυμός ο οποίος στην συνέχεια επεξεργάζεται και μας δίνει την πίσσα την Παφίτικη. Ένα πολύ ωφέλιμο για τα δόντια προϊόν το οποίο παράγεται μόνο στην Πάφο και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.
Αφού ξεκουραστείτε στην πλατεία της Σίμους, κατηφορίστε από την βόρεια έξοδο της για να έχετε μπροστά σας την πανέμορφη και με το πιο παράξενο σχήμα, λίμνη φράγματος που υπάρχει στο νησί. Η λίμνη του φράγματος Ευρέτου θα σας «κρατά» συντροφιά για μεγάλη απόσταση.
Η Σίμου είναι μία μικρή κοινότητα της Πάφου η οποία κρύβει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Ανακαλύψτε τες.