Το χωριό Αναφωτίδα ή όπως είναι πιο γνωστό, Αναφωτία, βρίσκεται στα δυτικά της Λάρνακας, περίπου 25 χιλιόμετρα. Παλιά ήταν μικτό χωριό, και σε αυτό κατοικούσαν και Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι με εντολές της Άγκυρας έφυγαν το 1963. Τότε ήταν ένα χωριό με πλούσια παραγωγή σταφυλιών, ελιών και χαρουπιών. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα αρκετοί αμπελώνες.
Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη. Έως πριν μερικές δεκάδες χρόνια, στην θέση της υπήρχε άλλη εκκλησία λιθόκτιστη και με τεράστια αρχιτεκτονική αξία. Το μέγεθος της, ίσως και να ήταν το μεγαλύτερο στην Κύπρο. Δυστυχώς για άγνωστους λόγους, κάποιοι αποφάσισαν και την κατεδάφισαν, στερώντας έτσι στις επόμενες γενιές ένα απείρου κάλλους οικοδόμημα και ένα θρησκευτικό μνημείο, που όμοιο του δεν υπάρχει στην Κύπρο ή στον Ελληνικό χώρο.
Η Αναφωτία έχει δύο εκκλησίες και δύο εξωκλήσια. Οι εκκλησίες είναι του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Φωτεινής. Τα εξωκλήσια είναι, των Αγίων Τιμόθεου και Μαύρας και της Αγίας Μαρίνης.
Στην κοινότητα υπάρχει μια άναρχη ανάπτυξη. Δεν υπάρχει κάποιος προσανατολισμός στην αρχιτεκτονική η οποία να προσδίδει στο χωριό μια ταυτότητα. Υπάρχουν δρόμοι αλλά δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Πάνω σε παμπάλαιο κάστρο και αφού το μισό οικοδόμημα κατεδαφίστηκε, στην θέση του έκτισαν σπίτι!!! Η κεντρική πλατεία, λιθόστρωτη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα σπίτια που ακολουθούν, εξωτερικά τουλάχιστον, ένα αιγαιοπελαγίτικο ρυθμό.
Γενικά η Αναφωτία χρειάζεται να αποφασίσει αν βρίσκεται στο 1821 ή αν σαν κοινότητα ζει στο 2014 και δεν μιλώ μόνο για τον χαρακτήρα του χωριού αλλά και για νοοτροπίες.