Βόρεια του παλαιού πυρήνα του χωριού Κίτι της επαρχίας Λάρνακας και εκατό μέτρα δυτικά του Ναού «Παναγία η Αγγελόκτιστη» υπάρχουν τα απομεινάρια πετρόκτιστου Ενετικού γεφυριού.
Ψάξαμε να βρούμε πληροφορίες για το μνημείο. Δυστυχώς κανένας δεν ήξερε τίποτα για το γεφύρι εκτός από το ότι, οι κάτοικοι Κιτίου το ονομάζουν « η παθκιά της Παναγίας».
Ότι έχει απομείνει, είναι δύο τόξα που σχηματίζουν δύο καμάρες με μεγάλη διαφορά σε μέγεθος η μία από την άλλη και βρίσκονται πολύ πιο πάνω από την κοίτη του ποταμού Τρέμιθου.
Παρόλο που οι βάτοι και οι καλαμιώνες, έχουν κυριολεκτικά θάψει το γεφύρι, είναι φανερό ότι αυτό συνεχιζόταν και γεφύρωνε το ποτάμι, με ακόμη ένα ή δύο τόξα. Κάθετα προς τα εναπομείναντα τόξα υπάρχει τείχος κτισμένο με μεγάλους ογκόλιθους που ακολουθεί την δυτική όχθη του ποταμού για μεγάλη απόσταση.
Η αρχιτεκτονική του, μοιάζει να είναι αντιπλημμυρική, αλλά όχι από την πλευρά του ποταμού αλλά από την περιοχή της πεδιάδας, επίσης το ύψος του τείχους από την βάση έως και την κορυφή, δεν δικαιολογείται, λόγω του ότι ο Τρέμιθος είναι ένας από τους μικρούς χείμαρρους της Κύπρου και η δυνατότητα του σε κυβικά μέτρα νερού είναι περιορισμένη.
Το γεφύρι πρέπει να χρησιμοποιούταν περισσότερο σαν αρδευτικό σύστημα. Το κεντρικό τόξο, ίσως με κάποιο τρόπο να το έκλειναν και σταματούσαν την ροή του ποταμού προς την θάλασσα. Όταν η στάθμη του νερού έφθανε στο ύψος των δύο μικρών τόξων και μέσα από αυτά, διοχετευόταν στους διπλανούς αγρούς, όπου οι κάτοικοι του χωριού φύτευαν λαχανικά εποχής.
Όταν οι αγροί ξεδιψούσαν, ελευθέρωναν την δίοδο του νερού και αυτό χυνόταν στην θάλασσα.
Όποιος επισκεφτεί το μνημείο, θα διαπιστώσει ότι αποτελεί ένα πολύ έξυπνο και με φαντασία σχεδιασμένο και κτισμένο έργο. Δυστυχώς είναι εγκαταλελειμμένο και χαμένο μέσα σε βατούς και καλαμιώνες , περιτριγυρισμένο από πολυτελείς επαύλεις.
Δεν ξέρουμε γιατί αφέθηκε να καταστραφεί και πιο πολύ δεν ξέρουμε που πήγαν οι μεγάλοι ογκόλιθοι που το αποτελούσαν. Ελπίζουμε να μην οικοδόμησαν κάποιο άλλο μνημείο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από αυτό.
Πιστεύουμε ότι το προοδευτικό συμβούλιο του χωριού, αν του δινόταν η εξουσία και τα μέσα θα το εξωράιζε και θα το παρέδιδε στους χιλιάδες επισκέπτες Κύπριους και ξένους που βρίσκονται στην φιλοπρόοδη κοινότητα του Κιτίου διότι αποτελεί ένα μνημείο της ιστορίας της Κύπρου και η ιστορία ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Λαό.