Η Καλαβασός βρίσκεται στα σαράντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας. Κτισμένη στην δυτική πλαγιά που σχημάτισε ο ποταμός Βασιλικός, δεσπόζει της κοιλάδας του ποταμού. Μιας κοιλάδας που είναι καταπράσινη από πορτοκαλιές και άλλα εσπεριδοειδή καθώς και άγριας βλάστησης.
Λόγω του ότι το χωριό κτίστηκε σε μια στενή λωρίδα της πλαγιάς και παράλληλα με την κοίτη του ποταμού, τα σπίτια φαίνονται να είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Στενά πλακόστρωτα δρομάκια καταλήγουν σε αυλές. Η Καλαβασός και οι φιλοπρόοδοι κάτοικοι της πρέπει να νοιώθουν τυχεροί για την επιλογή να κτιστεί το χωριό στην συγκεκριμένη τοποθεσία.
Ένας μεγάλος ποταμός, τους παρέχει το απαραίτητο νερό για να διατηρούν πράσινα τα περιβόλια τους. Ένας μεγάλος υδατοφράκτης το μαζεύει και με υπόγειους σωλήνες, διαμοιράζεται στα περιβόλια. Η απόσταση από την θάλασσα, δεν ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα, γεγονός που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Ο αγροτουρισμός ανθεί και υπάρχουν δεκάδες παραδοσιακά σπίτια που λαμβάνουν μέρος στα σχέδια αγροτουρισμού.
Οι κάτοικοι απλοί, καθημερινοί, έτοιμοι να σε εξυπηρετήσουν και να σε κατατοπίσουν για το χωριό τους, ακόμη και τα μικρά παιδιά θα σου προτάξουν το χέρι για το "καλωσόρισμα".
Μία εκκλησία και έξι εξωκλήσια καταδεικνύουν την Θρησκευτική καταβολή των κατοίκων. Ένα παλιό δημοτικό σχολείο, με ελληνιστικούς κίονες στην πρόσοψη του, μαρτυρά την Ελληνικότητα του χώρου.
Τα δεκάδες μεταλλεία στα δυτικά του χωριού και στην περιοχή του υδατοφράκτη, κατάλοιπα των προηγούμενων χρόνων, σε έλκουν για εξερεύνηση του τρόπου ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Το τρένο, πάνω στις ράγες του, λες και είναι έτοιμο να σφυρίξει για αναχώρηση, σε υποδέχεται στην είσοδο του χωριού.
Δύο πάρκα με παιδικές χαρές, δέχονται μικρούς και μεγάλους για λίγες ώρες ξεγνοιασιάς.
Μελανό σημείο, ο αρχαιολογικός χώρος, Τέντα. Δεν ξέρω αν αξίζει να τον επισκεφθεί κάποιος και να πληρώσει και είσοδο.