Ο «Ξεροπόταμος» τροφοδοτείται από την περιοχή δυτικά του Μοναστηριού στο Σταυροβούνι και εκβάλει στην θάλασσα, μερικά μέτρα μακριά από το «καταφύγιο σκαφών αναψυχής» στην Αλαμινό.
Στην διαδρομή του περνά ανάμεσα από τα χωριά Αναφωτίδα και Κοφίνου. Στην συνέχεια μοιράζει στα δυο το χωριό Αλαμινό και αφού διασχίσει μια κοιλάδα με περιβόλια και άλλες φυτείες που οι άνθρωποι φρόντισαν να περιχαρακώσουν με αναχώματα παρεμπόδισης της ελεύθερης ροής του ποταμού, τότε χάνεται στην θάλασσα.
Ο «Ξεροπόταμος» στην Αλαμινό της Λάρνακας έχει δημιουργήσει μια πολύ εύφορη κοιλάδα μερικών χιλιομέτρων. Υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με πορτοκαλιές και ελιές, που μετατρέπουν την περιοχή σε ένα πράσινο παράδεισο.
Τα υδροφόρα στρώματα της κοιλάδας, πριν μερικά χρόνια ήταν πολύ αποδοτικά, κάτι που ευνόησε την δημιουργία εκατοντάδων θερμοκηπίων παραγωγής φθαρτών. Οι λιγοστοί κάτοικοι της Αλαμινού ευημερούσαν δουλεύοντας στα χωράφια τους.
Δυστυχώς ήλθαν χρόνια δίσεκτα. Οι βροχές ελάχιστες. Ο ποταμός έκανε χρόνια να «κατεβάσει» νερό. Τα υπόγεια νερά εξαντλήθηκαν. Τα θερμοκήπια αφέθηκαν στον χρόνο και καταστράφηκαν. Οι λίγοι που έμειναν να δουλεύουν την γη, προβαίνουν σε τεράστια έξοδα ανόρυξης γεωτρήσεων για να εξασφαλίσουν στα περιβόλια και στις φυτείες τους το απαραίτητο νερό για να μην ξεραθούν .
Εφέτος το υδρολογικό έτος για τον Ξεροπόταμο ξεκίνησε πολύ ενθαρρυντικά. Μία δυνατή νεροποντή που συνοδευόταν από χαλάζι στο τρίγωνο Σταυροβούνι - Κοφίνου – Αγγλισίδες , έκανε τον ποταμό να ξεχυθεί με ορμή στην κοίτη του.
Δεκάδες κάτοικοι της Αλαμινού, ακόμη και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου με τις δασκάλες τους, προσέτρεξαν στα δύο γεφύρια του ποταμού για να θαυμάσουν το θέαμα.