Όταν ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος πώλησε την Κύπρο στους Φράγκους το 1192, η πόλης Σαλίνα (Λάρνακα) ήταν παντελώς ανοχύρωτη αφού για αυτό είχαν φροντίσει από προηγουμένως οι Ρωμαίοι γκρεμίζοντας τα τείχη που την προστάτευαν από τους εχθρούς της.
Οι Φράγκοι για να προστατέψουν τα νότια παράλια της Κύπρου έκτισαν σε αυτά μια σειρά από πύργους παρακολούθησης της Θάλασσας αρχίζοντας από την σημερινή περιοχή της Αγίας Νάπας και φθάνοντας μέχρι και τον κόλπο της Επισκοπής. Στις παράλιες πόλεις που υπήρχαν σε αυτή την αμυντική γραμμή έκτισαν κάστρα.
Το κάστρο της Λάρνακας το έκτισαν νότια της παλιάς πόλης στην περιοχή Παπουτσοσυτζιές, (περιοχή η οποία πολύ αργότερα μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε Τούρκικη συνοικία) πάνω ακριβώς στην ακτή με σκοπό να προστατέψουν το λιμάνι της πόλης από τους πειρατές. Δεν ήταν μεγάλο κάστρο αλλά φαίνεται να ήταν πολύ καλά εξοπλισμένο και είχε μεγάλη δύναμη πυρός.
Το κάστρο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους Τούρκους 200 χρόνια μετά την μέρα που κτίστηκε. Οι Τούρκοι, επιδιορθώνοντας το προχώρησαν σε τροποποιήσεις και μετατροπές, κτίζοντας στο τέλος αυτό που βλέπουμε σήμερα.
Στο κάστρο θα μπορέσετε να δείτε πολλά μουσειακά εκθέματα που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της Λάρνακας αλλά και πιο γενικά με την ιστορία ολοκλήρου του νησιού.
Για να μπείτε σε αυτό θα πρέπει να καταβάλετε μικρό αντίτιμο το οποίο στην ουσία το παίρνετε αμέσως πίσω αφού με την είσοδο σας, σας δίνουν διαφωτιστικό βιβλιάριο με όλη την ιστορία του κάστρου. Υπάρχει τόσο στην Ελληνική γλώσσα όσο και στην Αγγλική.
Στις βόρειες αίθουσες του πρώτου ορόφου λειτουργεί ιστορικό μουσείο το οποίο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό θεματικών εκθεμάτων από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια του νησιού μέχρι και την πρόσφατη ιστορία του.
Τιμή εισόδου: 2.50 ευρώ.