Το πέτρινο γεφύρι στο χωριό Αλεθρικό αποτελεί παραδοσιακό μνημείο και πρέπει να προστατευθεί
Το πέτρινο γεφύρι στο χωριό Αλεθρικό αποτελεί παραδοσιακό μνημείο και πρέπει να προστατευθεί

Πέτρινο Γεφύρι - Αλεθρικό

Γεφύρια της Κύπρου - Πέτρινο Γεφύρι Αλεθρικού, Αλεθρικό, Λάρνακα

Καταχωρήθηκε την: από

Νοτιοδυτικά του παλαιού πυρήνα του χωριού Αλεθρικό και σε μικρή απόσταση από τον Ιερό Ναό Αγίου Επιφανίου, υπάρχει παλιό πέτρινο γεφύρι το οποίο γεφυρώνει τις δύο όχθες του χείμαρρου ποταμού Πούζη και στα παλιά χρόνια εξυπηρετούσε τους ταξιδιώτες και τους εμπόρους που ταξίδευαν από και προς τις πολύ πλούσιες γεωργικές περιοχές των σημερινών χωριών Κιβισίλι, Αναφωτίας, Αλαμινός και Μαζωτός τα οποία αποτελούσαν τότες πανίσχυρα οικονομικά φέουδα.

Τον 19ον αιώνα στο γεφύρι , μετά από υπερχείλιση του ποταμού, σημειώθηκαν σοβαρότατες ζημιές με αποτέλεσμα οι Άγγλοι αποικιοκράτες να το ανακατασκευάσουν εκ θεμελίων. Στην θέση του παλιού γεφυριού, έκτισαν αυτό που βλέπουμε σήμερα. Το έκτισαν με κιμωλιούχες πέτρες (κρητίδες) που αφθονούν στις όχθες του ποταμού αλλά και στους γύρω από το χωριό λόφους.

Για να μπορέσουν να γεφυρώσουν τον ποταμό, θα έπρεπε να κτίσουν ένα γεφύρι 32 μέτρων αλλά και να βρουν τρόπο να εξομαλύνουν την τρομερή πίεση που θα εξασκούσε το νερό στο πιο αδύνατο σημείο του γεφυριού που φυσικά είναι το κέντρο του και να την διαμοιράσουν σε όλα τα σημεία του γεφυριού.

Έκτισαν το γεφύρι σε σχήμα «ω» τραβώντας προς την αντίθετη κατεύθυνση τις δύο άκρες του έτσι ώστε να επιμηκυνθούν και να ομαλοποιηθούν οι καμπύλες και αν το δεις από ψηλά θα μοιάζει σαν τέλειο τόξο. Στο γεφύρι έκτισαν 3 καμάρες. Οι 2 στην πορεία της κοίτης του ποταμού και η 3η σε πιο ψηλό επίπεδο και η οποία θα αποτελούσε την διέξοδο του νερού σε περίπτωση που λόγω πλημμύρας οι άλλες 2 φράσσονταν από μπάζα που θα «κουβαλούσε» το νερό.

Παρατηρώντας ακόμα και σήμερα το γεφύρι, θα προσέξετε την τελειότητα και την κομψότητα που έδιναν οι Βρετανοί σε κάθε γεφύρι που έκτισαν στο νησί. Παρόλο που το «σώμα» του γεφυριού κτίστηκε με ακατέργαστη πέτρα, τα υψόμετρα της κάθε σειράς, από την μία όχθη του ποταμού μέχρι την άλλη, δεν υπολείπονται της ευθείας ούτε κατά ένα εκατοστό.

Οι 3 καμάρες και οι τριγωνικές απολήξεις που δημιούργησαν ανάμεσα τους για να μειώνουν την πίεση του νερού στα συγκεκριμένα σημεία, καθώς και τα στηθαία του οδοστρώματος έχουν κτιστεί με πελεκημένη κιμωλιούχα πέτρα. Πάνω σε αυτές τις πελεκημένες πέτρες οι Άγγλοι αποικιοκράτες φρόντιζαν και άφηναν την «σφραγίδα» τους .

Το πέτρινο γεφύρι στο χωριό Αλεθρικό αποτελεί πραγματικά ένα πανέμορφο κτίσμα και ένα αρχιτεκτονικό θαύμα το οποίο αξίζει να δεις και να μελετήσεις. Το μέγεθος του αλλά και η σχεδόν μηδαμινή φθορά που έχει δεχθεί μέσα στα σχεδόν 150 χρόνια ύπαρξης του, το κατατάσσουν ανάμεσα στα μνημεία εκείνα που πρέπει να προστατευτούν από τον όποιο κίνδυνο και πιο πολύ από τον ανθρώπινο.


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Πέτρινο Γεφύρι - Αλεθρικό)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 5058 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.