Η Σκαρίνου είναι κτισμένη στα 190 μέτρα από την στάθμη της θάλασσας και στις πλαγιές των βουνών που χαρακτηρίζουν την περιοχή και αποτελούνται από ένα είδος πέτρας μοναδική στην Κύπρο. Στα νότια του χωριού, υπάρχει ο υπεραστικός αυτοκινητόδρομος που ενώνει τις επαρχίες, Λάρνακα, Λευκωσία και Λεμεσό.
Ο παλιός πυρήνας της Σκαρίνου, κτισμένος περιμετρικά της εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Οδηγήτρια, εξακολουθεί να διατηρεί τον πρωταρχικό αρχιτεκτονικό ρυθμό του. Τα περισσότερα σπίτια είναι αναπαλαιωμένα και κτισμένα με πέτρα της περιοχής. Τα στενά ανηφορικά δρομάκια, σε οδηγούν σε γραφικές γειτονιές, από όπου μπορείς να βλέπεις πανοραμικά μεγάλες εκτάσεις της περιοχής. Όλα τα δρομάκια είναι λιθόστρωτα.
Τα νέα σπίτια του χωριού, που είναι στην πλειοψηφία τους τεράστιες επαύλεις, με πισίνες και λοιπά, ανήκουν σε ξένους. Τα Ρώσικα τα ακούς σε όλες τις γειτονιές και στα περισσότερα καταστήματα. Επίσης οι πινακίδες καταστημάτων αλλά και διαφημιστικές είναι στα Ρώσικα.
Η κύρια εκκλησία, η Παναγία η Οδηγήτρια, κτισμένη στο κέντρο του χωριού, δεσπόζει με το ύψος της και είναι ορατή από όλα τα σημεία της Σκαρίνου. Αν και δεν είναι και τόσο παλιά εκκλησία, η βάση της έχει πάθει τεράστια φθορά, σε σημείο να είναι ορατά τα σίδερα στήριξης. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι επικίνδυνο σήμερα, αλλά αν σύντομα δεν διορθωθούν οι φθορές, σίγουρα στο άμεσο μέλλον, το οικοδόμημα θα καταστεί επικίνδυνο.
Η Σκαρίνου έχει μια πλούσια ιστορία στα δρώμενα της Κύπρου και ο επισκέπτης έχει να αποκομίσει πολλά από την παραμονή του εκεί. Ο αγροτουρισμός είναι πολύ αναπτυγμένος και υπάρχουν τα κατάλληλα καταλύματα. Καταλύματα όπως το Αnesi House, Anna Skarinou House, Lito 2 και 3, το σπίτι του Κοσμά, το σπίτι του Mιχάλη και το σπίτι του Μουχτάρη, είναι έτοιμα να δεχθούν τους επισκέπτες, με ζέση και φιλοξενία, δυο χαρακτηριστικά που είναι έμφυτα στην Κυπριακή ύπαιθρο.
Ένα άλλο δυνατό επιχείρημα για να επιλέξει κάποιος την Σκαρίνου για μόνιμη ή προσωρινή διαμονή, είναι το ότι βρίσκεται σε ίση απόσταση από τις τρεις μεγάλες πόλεις της Κύπρου. Σε λιγότερο από 20 λεπτά μπορείς να είσαι στην Λεμεσό, στον ίδιο χρόνο μπορείς να πας στην Λευκωσία και σε λιγότερο από 20 λεπτά βρίσκεσαι στις Φοινικούδες της Λάρνακας και παίρνεις τον καφέ σου. Οι πεντακάθαρες θάλασσες της περιοχής, δεν απέχουν περισσότερο από 10 λεπτά. Από την Σκαρίνου, σε μισή ώρα είσαι στον εκδρομικό χώρο στα Κιόνια, για να απολαύσεις τις μυρωδιές του δάσους και να γευθείς το κρύο νερό της φυσικής πηγής.
Η καθαριότητα των δρόμων αλλά και των κοινόχρηστων περιοχών, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες κοινότητες. Τα σπίτια ακολουθούν την αρχιτεκτονική της περιοχής και έτσι το χωριό έχει ταυτότητα. Ούτε ένα κτήριο δεν είναι ξεκάρφωτο. Όλα έχουν κοινά χαρακτηριστικά.
Για την Σκαρίνου θα μπορούσα να σας μιλώ για ώρες. Αλλά δεν είναι ο σκοπός αυτού του σημειώματος. Τα υπόλοιπα και είναι πολλά, θα τα ανακαλύψετε στην πρώτη επίσκεψη σας στο χωριό της Κύπρου, Σκαρίνου.