Στο χωριό Ανώγυρα που βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού, υπάρχει βρύση πόσιμου και δροσερού νερού. Την ονόμασαν «Απικρενής», από το γεγονός ότι το νερό της είναι γλύκο και όχι πικρό. Βρίσκεται ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο του χωριού.
Για να καταλάβουμε την αξία και την ρόλο που «έπαιξε» στην ανάπτυξη και ευημερία των κατοίκων της Ανώγυρας, θα πρέπει να πάμε πολλούς αιώνες στο παρελθόν. Τον καιρό που την Κύπρο, κατείχε ο Ρωμαϊκός στρατός.
Η Ανώγυρα, βρίσκεται κτισμένη σε ένα τεράστιο οροπέδιο στην κορυφή πανύψηλου λόφου. Σε αυτόν τον χώρο, οι κάτοικοι φύτεψαν χιλιάδες ελαιόδεντρα και ακόμα πιο πολλές χιλιάδες χαρουπιές. Τα δύο δέντρα δεν είναι «απαιτητικά» σε ύδρευση και έτσι προσαρμόστηκαν πολύ εύκολα στις ξηρικές και ακανόνιστες συνθήκες του οροπεδίου.
Τα χαρούπια ήταν ένα πολύ περιζήτητο προϊόν και έτσι εκατοντάδες έμποροι από όλες τις περιοχές της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού, ανηφόριζαν τον ελικοειδή δρόμο που οδηγούσε στην κορυφή του λόφου και στην Ανώγυρα. Ο δρόμος περνούσε μέσα από ένα πολύ σκληρό τοπίο, όπου το νερό, έσκαψε τα ασβεστολιθικά πετρώματα, δημιουργώντας βαθιά και κάθετα φαράγγια. Οι άνθρωποι και τα ζώα τους, δοκιμάζονταν σκληρά από την δίψα και την προσπάθεια να ανεβούν τον λόφο.
Στα μέσα του ανηφορικού μονοπατιού, στην «ρίζα» τεράστιων ογκόλιθων από ασβεστόλιθο, μια πηγή νερού, ήταν η σωτηρία των εμπόρων. Ήταν βρύση με γλυκό και δροσερό νερό, που ξεδιψούσε ανθρώπους και ζώα.
Η βρύση εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να δίνει το νερό της στους ταξιδιώτες. Χρειάζεται όμως προσοχή. Ένας παλιός μύθος λέει ότι όποιος πιει από το νερό της, θα ερωτευθεί και θα παντρευτεί στο χωριό και θα κατοικίσει για πάντα εκεί. Λένε ότι είναι μύθος αλλά… ξέρεις;