Στην Κύπρο, παρόλο που μαστίζεται συχνά από άνομβρα χρόνια, υπάρχει μια οροσειρά που «φροντίζει» να μην λείψει το νερό από τους κατοίκους της και αυτή είναι το Τρόοδος. Η οροσειρά, μέσα στα οφιολιθικά πετρώματα της, δεν κρύβει μόνο πλούσιο ορυκτό πλούτο, αλλά και τεράστιες ποσότητες νερού, τις οποίες απορροφά κατά την διάρκεια των βροχών και μέσα από ρήγματα, το επιστρέφει στην φύση δημιουργώντας πηγές πόσιμου και μεταλλικού νερού.
Το Τρόοδος καλύπτει με τα όρη του την συντριπτική πλειοψηφία των εδαφών του νησιού, με αποτέλεσμα στα δάση που υπάρχουν σε αυτά, να αναβλύζουν χιλιάδες φυσικές πηγές νερού.
Σε μια μόνο περιοχή του χωριού Άρσος, που βρίσκεται στην ορεινή Λεμεσό, συναντάμε έξι τέτοιες πηγές. Οι κάτοικοι τις «μεταμόρφωσαν» σε βρύσες και τους έδωσαν και ονόματα. Όλες, βρίσκονται σε μια από τις πιο όμορφες δασικές διαδρομές, δυτικά του χωριού, μέσα σε ένα μονοπάτι μελέτης της φύσης, στο μονοπάτι «οι έξι βρύσες».
Αν κατευθύνεστε προς το Άρσος, από το χωριό Άγιος Νικόλαος, μόλις 200 μέτρα πριν συναντήσετε τα πρώτα σπίτια του Άρσους και πάνω σε «κλειστή» στροφή, θα αντικρίσετε αριστερά σας την βρύση να αναβλύζει από τα έγκατα του βουνού. Βρίσκεται στην αφετηρία του μονοπατιού «οι έξι βρύσες» και στην αρχή μιας πανέμορφης ρεματιάς που καλύπτεται από εκατοντάδες είδη δένδρων και θάμνων.
Ονομάζεται «Βρύση Αθκιές». Ονομάστηκε έτσι από τις πολλές Αθκιές που υπήρχαν και υπάρχουν στην τοποθεσία. Αθκιά = Ιτιά.
Είναι κτισμένη με πελεκητή πέτρα και υπάρχει ένας κρουνός από τον οποίο ρέει κρύο και πεντακάθαρο νερό, το οποίο είναι πόσιμο. Η βρύση αυτή, είναι πολύ χρήσιμη για κάθε ταξιδιώτη που περνά από το Άρσος. Ελπίζουμε ότι θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να δίνει το νερό της στους περαστικούς, όπως το έκανε για εκατοντάδες χρόνια τώρα.