Για όποιον αρέσκεται να περπατά στα μονοπάτια μελέτης της φύσης, οι ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, αποτελούν σωστό παράδεισο. Χιλιάδες χιλιόμετρα έχουν κατασκευαστεί ως επί το πλείστον από το Τμήμα Δασών αλλά και από τις ίδιες τις κοινοτικές ή Δημοτικές αρχές.
Ένα πολύ όμορφο μονοπάτι, είναι και αυτό που βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Άρσος. Το μονοπάτι «οι έξι βρύσες» , δημιουργήθηκε για να μπορούν οι φυσιολάτρες να βλέπουν και να μελετούν τον τρόπο που οι πιο παλιοί προμηθεύονταν το απαραίτητο νερό για τα νοικοκυριά τους.
Έξι συνολικά βρύσες περιλαμβάνονται στην σχετικά σύντομη και πολύ εύκολη διαδρομή των 1200 μέτρων. Η δεύτερη στην σειρά που θα συναντήσετε είναι η βρύση «ΟΣΣ’ ΑΡΚΆΤΖΙΝ». Μια πηγή νερού, «ντύθηκε» με πελεκητή πέτρα και το νερό εξερχόταν από δύο κρουνούς.
Από κακοτεχνία ή μετά από χρόνια, το νερό κατάφερε και βρήκε διαφορετική έξοδο από αυτήν που οι άνθρωποι του είχαν δώσει, με αποτέλεσμα το τοπίο να μεταμορφωθεί σε πραγματικό βάλτο.
Πολύ άσχημη εντύπωση, δημιουργείται στον περιπατητή αλλά και στον κάθε επισκέπτη της βρύσης από τα λασπόνερα, τα κουνούπια και τα κάθε λογής έντομα που ζουν στο έλος.
Το νερό (όποιο νερό και αν εξέρχεται από τους κρουνούς) είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση ακόμη και αυτό που καταδεικνύεται σαν Αγίασμα.
Η βρύση ΟΣΣ’ ΑΡΚΆΤΖΙΝ παρόλο που αρχιτεκτονικά είναι ένα όμορφο κτίσμα, σήμερα αποτελεί «ψεγάδι» για ολόκληρο το μονοπάτι. Αυτά τα μνημεία που έχουν άμεση σχέση με την ζωή των προγόνων μας θα έπρεπε να τα διατηρούμε έτσι ώστε και οι επόμενες γενιές Κυπρίων να έχουν την ευκαιρία και την δυνατότητα να τα δουν και να τα μελετήσουν.