Το 1974 στη Κύπρο είχε εισβάλει η Τουρκία με 50000 πάνοπλους στρατιώτες και με ολόκληρη την αεροπορική της δύναμη. Μετά από δύο γύρους εισβολής το αποτέλεσμα ήταν να μαυροφορέσει από άκρο σε άκρο το νησί. Το κάθε χωριό, έθαψε τους νεκρούς του. Για να τους τιμήσει έστησε Μνημεία Ηρώων. Σε αυτά τοποθέτησε τις μορφές των Ηρώων και δυο σημαίες για να τους συντροφεύουν.
Στο χωριό Γεράσα, που ανήκει στην επαρχία Λεμεσού, υπάρχει ένα από αυτά. Είναι αφιερωμένο στον Ήρωα της κοινότητας Σάββα Ευριπίδη του Σάββα και κατασκευάστηκε με δαπάνη του κοινοτικού συμβουλίου Γεράσας και του συνδέσμου αποδήμων και βρίσκεται συμβολικά στην είσοδο του χωριού και σε απόλυτη αρμονία και γεωμετρικά τοποθετημένο με το πέτρινο γεφύρι που ενώνει την Γεράσα με την Λεμεσό.
Ο Σάββας, σκοτώθηκε στην πιο κρίσιμη πολεμική μάχη που διεξήχθη κατά την Τουρκική εισβολή. Σκοτώθηκε από τους εχθρούς, στην περιοχή της Σχολής Γρηγορίου. Σε αυτή την περιοχή, μερικές δεκάδες άντρες της Ελληνικής δύναμης που στάθμευε στο νησί, μαζί με λιγοστούς Ελληνοκύπριους Εθνοφρουρούς, κατάφεραν να αποκρούσουν αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων από τα πιο επίλεκτα και πολυάριθμα σώματα των Τούρκων εισβολέων.
Μετά από δύο μέρες και δύο νύχτες σκληρών μαχών, οι αμυνόμενοι κατάφεραν να προξενήσουν τόσες πολλές απώλειες στον εχθρό που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την προσπάθεια για να καταλάβει το ύψωμα Γρηγορίου.
Αν το κατάφερνε, σήμερα η Κύπρος θα ήταν ολόκληρη υπό Τουρκική κατοχή. Η Λευκωσία θα περικυκλωνόταν και η κατάληψη της θα ήταν θέμα λίγων ωρών.
Ο Σάββας Ευριπίδη του Σάββα, με τον βαθμό του λοχία έπεσε υπερασπιζόμενος, όχι μόνο το χωριό του, αλλά ολόκληρη τη Κύπρο.