Από το χωριό Κάτω Αμίαντος, θα έχουμε περάσει σχεδόν όλοι οι Κύπριοι είτε ταξιδεύοντας προς την Πλατεία Τροόδους είτε προς τα ορεινά θέρετρα του νησιού μας. Εκείνο που οι περισσότεροι δεν ξέρουμε είναι για την ύπαρξη μίας πανέμορφης διαδρομής μέσα από το πυκνό Πευκοδάσος του Αμιάντου, η οποία βρίσκεται μέσα στα πλαίσια του μονοπατιού της φύσης «Λούματα των Αετών».
Δημιούργημα και αυτό του Τμήματος Δασών του νησιού, με σκοπό να διευκολύνει τον Κύπριο αλλά και τον ξένο περιπατητή, φυσιολάτρη, ερευνητή, μεταλλειολόγο, να βρεθεί κοντά στο αντικείμενο του ενδιαφέροντος του, έχει μήκος 1800 μέτρα και στην αρχική του μορφή είναι γραμμικό. Μπορεί όμως να μετατραπεί και σε κυκλικό με μήκος 4300 μέτρα. Μπορεί ακόμη να μετατραπεί σε επίσης γραμμικό μονοπάτι και να έχει μήκος 4750 μέτρα και να καταλήγει στην πιο αμφιλεγόμενη λίμνη του νησιού, την λίμνη του Αλμυρολίβαδου. Μία λίμνη η οποία δημιουργείται μόνο κατά την διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων... στην συνέχεια εξαφανίζεται.
Εκείνος που θα επιλέξει να διανύσει και αυτή την απόσταση, θα πρέπει να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση, λόγων των μεγάλων υψομετρικών διαφορών στην μορφολογία του εδάφους αλλά και ποτέ μόνος. Σε πολλά σημεία το μονοπάτι είναι σκαλισμένο πάνω στις κατακόρυφες πλαγιές των βουνοκορφών και το πλάτος του δεν ξεπερνά τα 50 εκατοστά. Το «έπαθλο» αυτής της παράτολμης και πολύ ριψοκίνδυνης διαδρομής θα είναι μία πανέμορφη λίμνη μέσα σε ένα παρθένο τοπίο. Έπαθλο το οποίο μπορεί να μετατραπεί και σε άνθρακα αν η αβαθής λακκούβα δεν έχει μαζέψει νερό.
Η καλύτερη εποχή για τους τολμηρούς περιπατητές για να περπατήσουν στα Λούματα των Αετών, είναι οι μήνες της Άνοιξης, τους μήνες δηλαδή που ο ποταμός μεταφέρει μεγάλες ποσότητες νερού, λόγω των ξαφνικών και έντονων βροχοπτώσεων. Φυσικά αυτό ενέχει κινδύνους, όπως ξαφνική πλημμυρίδα, αλλά η ομορφιά του ποταμού και του τοπίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολύ ψηλές και σχεδόν κατακόρυφες πλαγιές της πολύ στενής κοιλάδας του ποταμού που στην καλύτερη περίπτωση το πλάτος της δεν ξεπερνά τα 20 μέτρα, αποζημιώνει σε όμορφα τοπία στο πολλαπλάσιο τον όποιο κίνδυνο
Σε όλη την διαδρομή που το μονοπάτι βρίσκεται παράλληλα και στο ύψος της κοίτης του ποταμού, θα μπορέσετε να θαυμάσετε καταπληκτικές εικόνες και να νιώσετε την δύναμη του νερού που εκατομμύρια χρόνια τώρα, σμιλεύει τον Οφιολιθικό σκελετό του Τροόδους. Θα δείτε μικρούς καταρράκτες και θα αναγκαστείτε αρκετές φορές να αλλάξετε όχθη, περνώντας μέσα από την κοίτη.
Σε αυτές τις εναλλαγές και σε καμιά περίπτωση μην υποτιμήσετε την δύναμη του νερού όσο και αν φαίνεται αυτό να μην έχει μεγάλο βάθος. Μετρήσεις που έγιναν κατέδειξαν ότι αν το βάθος του νερού είναι γύρω στα 40 εκατοστά μπορεί να οδηγήσει έναν γυμνασμένο άντρα στο να χάσει την ισορροπία του. Ο ποταμός θέλει σεβασμό.
Το μονοπάτι αυτή την εποχή, σε πολλά σημεία και κύρια όσο αυτό ακολουθεί τον ποταμό, σχεδόν εξαφανίζεται μετατρέποντας το από σχετικά εύκολο σε σχετικά δύσκολο. Το καλοκαίρι θα έλεγα ότι είναι ένας υγιεινός περίπατος για ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν σωματικά προβλήματα.
Σε αρκετά οικοσυστήματα που θα συναντήσετε στην πορεία σας, θα διαπιστώσετε ότι η περιοχή αποτελεί φυσικό τόπο αναπαραγωγής του ερπετού φίνα και την οποία μπορεί να δείτε. Μην την ενοχλήσετε και δεν θα σας ενοχλήσει ούτε και αυτή. Εξάλλου, εσείς θα έχετε καταπατήσει την «ιδιοκτησία» της και όχι εκείνη την δική σας.
Τα λούματα των Αετών δεν αποτελούν μόνο ένα μονοπάτι της φύσης. Έχουν ιστορική και εθνική σημασία γι αυτό και πρέπει να προστατευτούν από την ασυνειδησία κάποιων, οι οποίοι ενώ εκμεταλλεύονται και χαίρονταιτις φυσικές ομορφιές της κοιλάδας και του ποταμού, κατασκηνώνοντας μέσα στο πανέμορφο και καταπράσινο φαράγγι, σχηματίζουν με πέτρες κυκλικές εστίες και ανάβουν φωτιές. Απρίλιος μήνας και έχουμε μετρήσει 4 τέτοιες σβηστές εστίες. Τι θα γίνει το καλοκαίρι; Το Τμήμα Δασών και πιο πολύ η τοπική αρχή ας λάβουν τα μέτρα τους πριν κλάψουμε για μια νέα καταστροφή τύπου Σολιάς ή Σαϊττά.