Αν είσαι περιηγητής στο νησί της Κύπρου, θα προσέξεις ότι σε όλα τα μέρη του νησιού υπάρχουν αρχαία μνημεία που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία και την εξέλιξη του. Θα δεις κάστρα κτισμένα στις κορυφές πανύψηλων βουνοκορφών που το όνομα τους έχει συνδεθεί με μύθους και θρύλους που μόνο η Κυπριακή παράδοση μπορεί να δημιουργήσει.
Θα δεις Ιερά που θα περιβάλλονται με ιστορίες για Θεϊκούς έρωτες, διαμάχες, αντιζηλίες, έριδες και διαπλοκές. Θα δεις καλλιμάρμαρα παλάτια να κατοικούνται από θρυλικές Βασίλισσες που το όνομα τους θα το συναντάς σε κάθε σου βήμα.
Θα δεις ποτάμια που στις όχθες τους θα φιλοξενούν Νερόμυλους , «στοιχειωμένους» με χιλιάδες πανέμορφες ιστορίες. Ιστορίες που κρατούσαν συντροφιά στον μυλωνά και στους αγρότες που ξημεροβραδιάζονταν για να αλέσουν το στάρι.
Στην Κύπρο, παρόλο που σχεδόν όλα τα ποτάμια είναι χείμαρροι, έχει κτιστεί μεγάλος αριθμός τέτοιων μύλων. Αν προσθέσουμε στον αριθμό τους και τους ανεμόμυλους που έκτιζαν στην περιοχή της Αμμοχώστου, λόγω έλλειψης ποταμών, τότε, ο αριθμός αυτός μεγαλώνει κατακόρυφα.
Οι νερόμυλοι αντικαταστάθηκαν στα μέσα του 20ου αιώνα μετά την εισαγωγή του βιομηχανικού αλευρόμυλου. Οι περισσότεροι έχουν χαλαστεί ή έχουν κατάρρευση με την πάροδο του χρόνου και έχουν χαθεί. Ένας άλλος άγνωστος αριθμός από αυτούς, έχει καλυφθεί από την άγρια βλάστηση. Παράδειγμα, νερόμυλος στο χωριό Οίκος της Μαραθάσας που «ανακαλύφθηκε» από ιδιοκτήτη τεμαχίου γης όταν αυτός είχε προβεί σε καθαρισμό της κτηματικής περιουσίας του.
Επίσης πολλοί νερόμυλοι, βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση. Μερικοί έχουν αναπαλαιωθεί και αποτελούν καταπληκτικά ιστορικά μνημεία και πολύ λίγοι βρίσκονται σε κατάσταση λειτουργίας.
Στην δυτική όχθη του ποταμού Κούρη, στην γεωγραφική περιφέρεια του χωριού Καντού και μόλις 500 μέτρα πριν το αρχαίο εξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Νάπα, υπάρχει ένας νερόμυλος ο οποίος αποτελεί πραγματικά αρχαίο μνημείο. Τα κτίρια του έχουν χαλαστεί και το νεραύλακο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση..
Το κοινοτικό συμβούλιο του χωριού, τον έχει ανακηρύξει σε αρχαίο μνημείο, σε μια προσπάθεια να τον προστατέψει από επεμβάσεις, αφού βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική γη που όσο και αν έχει εγκαταλειφθεί από τους Τουρκοκυπρίους ιδιοκτήτες της, σήμερα καλλιεργείται από Ελληνοκύπριους.
Δυστυχώς όμως και εδώ η άγρια βλάστηση έχει ήδη προξενήσει μεγάλη ζημιά, που αν αφεθεί στον χρόνο θα τον καταστρέψει και αυτόν.