Φεύγοντας οι κάτοικοι της Τρόζενας έκαψαν τα σπίτια τους;
Φεύγοντας οι κάτοικοι της Τρόζενας έκαψαν τα σπίτια τους;

Τρόζενα

Χωρία της Κύπρου - Τρόζενα, Λεμεσός

Καταχωρήθηκε την: από

Η Τρόζενα είναι ένα μικρό και εγκαταλελειμμένο χωριό στην Επαρχία Λεμεσού. Τα ερείπια του βρίσκονται σε μια «ήπια» πλαγιά που περιβάλλεται από πανύψηλες βουνοκορφές. Όλα τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια και το μόνο οικοδόμημα που συντηρείται και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Η εκκλησία είναι κτισμένη στα δυτικά του χωριού και στην άκρη βαθιάς χαράδρας. Από τον προαύλιο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει, ολόκληρη την κοιλάδα Τρόζενας, που σχημάτισε κάποιος παραπόταμος του Διαρίζου.

Ταξιδεύοντας προς την Τρόζενα, από δυτικά που βρίσκεται η κοιλάδα Διαρίζου, το πρώτο που θα προσέξετε, είναι το «παρθένο» τοπίο που δημιούργησε ο ποταμός. Πυκνή βλάστηση, αποτελούμενη από Σκλήδρους, πλατάνια, Τρέμιθους και πολλά άλλα, θα σας «συνοδεύει» και στα πέντε χιλιόμετρα του δρόμου, μέχρι την μεταλλική γέφυρα που σας οδηγεί στο χωριό.

Η παλιά μεταλλική γέφυρα, αποτελεί ένα «θαύμα» της μηχανικής. Ενώνει τις όχθες του ποταμού και παρέχει ασφάλεια σε οχήματα μέχρι οκτώ τόνους βάρος. Αν την παρατηρήσετε από την κοίτη του ποταμού, θα έχετε την εντύπωση ότι «στέκεται» στον αέρα. Είναι κατασκεύασμα Άγγλου μηχανικού που υπηρετούσε στον Αγγλικό στρατό κατοχής.

Φθάνοντας στο χωριό, θα προσέξετε την απόλυτη εγκατάλειψη. Σπίτια χωρίς πόρτες και παράθυρα. Αυλές χορταριασμένες. Μια πιο προσεκτική ματιά, θα σας δώσει την εντύπωση ότι οι κάτοικοι έφυγαν βιαστικά. Γλάστρες με λουλούδια στην είσοδο των σπιτιών, εξακολουθούν να ανθούν. Σε κάποια σπίτια θα δείτε καρέκλες και τραπεζάκια, όπως τα είχαν στρωμένα οι νοικοκύρηδες τους, παραμένουν στις ίδιες θέσεις περιμένοντας, τους ανθρώπους να επιστρέψουν.

Στα ανατολικά, ένα καταπληκτικό φαινόμενο σας περιμένει. Ένα κεφαλόβρυσο, αναβλύζει μέσα από τον βράχο, ανάμεσα σε παμπάλαια και τεράστια πλατάνια. Το νερό, χιλιάδες κυβικά μέτρα, με δύναμη βγαίνει από το στόμιο της βρύσης και ξεκινά το επιφανειακό του ταξίδι προς τον ποταμό Διάριζο.

Σε εποχές με πολυομβρία και όταν οι παρατεταμένες βροχές, «ξεδιψάσουν» την ακόρεστη δίψα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων που συγκροτούν τα γύρω βουνά, το νερό μαζεύεται σε μια και μοναδική ρεματιά που καταλήγει στον ίδιο χώρο που αναβλύζει «αγριεμένο» το κεφαλόβρυσο. Η ποσότητα του νερού γίνεται τεράστια και αφού διανύσει απόσταση 200 μέτρων, υπερχειλίζει την μικρή και στενή κοίτη που δημιούργησε το νερό από το κεφαλόβρυσο. Φθάνοντας στην περιοχή της εκκλησίας Του Αγίου Γεωργίου και λίγες δεκάδες μέτρα βόρεια, κατακρημνίζεται στην βαθιά χαράδρα και τότε δημιουργείται ένα καταπληκτικό φαινόμενο. Πολλαπλοί καταρράκτες χαρίζουν απίθανες εικόνες.

Δυστυχώς το θέαμα αυτό, δεν διαρκεί περισσότερο από 2-3 μέρες. Όταν τα επιφανειακά νερά των βροχών σταματήσουν να ρέουν, εξαφανίζονται και οι καταρράκτες. Παραμένει μόνο η ροή του νερού από το κεφαλόβρυσο, αλλά δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει , «ορατό» καταρράκτη. Χάνεται μέσα στην πυκνή και πλούσια βλάστηση της πλαγιάς.

Στην ίδια περιοχή και κοντά στην εκκλησία και στους καταρράκτες της Τρόζενας ή όπως αλλιώς τους ονομάζουν «καταρράκτες των Παραδεισίων», υπάρχει σπήλαιο. Η πρόσβαση σε αυτό είναι πολύ εύκολη. Τα παλιά χρόνια, το σπήλαιο φιλοξενούσε μεγάλο αριθμό φρουτονυχτερίδων. Οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής, θεώρησαν ότι οι νυχτερίδες, κατέστρεφαν την παραγωγή των φρούτων από τα περιβόλια τους. Έκλεισαν την είσοδο της σπηλιάς με δίχτυ και με αυτό, κατάφεραν να εξοντώσουν όλα τα ζώα.

Ευχαριστούμε τον επί 30 χρόνια πρώην Κοινοτάρχη Τρόζενας κ. Γιώργο Πουκαμισά, για την πολύτιμη βοήθεια που μας πρόσφερε, κατά την παραμονή μας στο εγκαταλελειμμένο χωριό, αλλά και για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε.

Για να φθάσουμε σε αυτόν τον μικρό και κρυμμένο παράδεισο, πρέπει να κατηφορίσουμε τον δρόμο από τον Άγιο Νικόλαο προς Πάφο. Αφού περάσουμε από τα χωριά Πραιτώρι και Κέδαρες θα συνεχίζουμε ευθεία μέχρι να βρούμε κατευθυντήρια πινακίδα που θα μας παραπέμπει αριστερά, με ενδείξεις για τα χωριά, Γεροβάσα και Τρόζενα. Τον ακολουθούμε και σε 3 χιλιόμετρα θα αντικρίσουμε στα δεξιά και στην κοιλάδα του ποταμού το επίσης εγκαταλελειμμένο Τουρκοκυπριακό χωριό Γεροβάσα.

Συνεχίζουμε ανηφορικά και ευθεία και σε 1500 μέτρα θα αντικρίσουμε την σιδερένια γέφυρα πάνω από τον ποταμό. Μην φοβηθείτε την σιδερένια με ξύλινη επένδυση γέφυρα. Αντέχει βάρος οκτώ τόνων και στους δύο άξονες. Περάστε από αυτήν και σε 500 μέτρα θα εισέλθετε στην Τρόζενα.

Από την είσοδο του χωριού, το αμάξι σας μπορεί να φθάσει, πρώτα στο κεφαλόβρυσο και από εκεί μέχρι την εκκλησία. Η κατάσταση του δρόμου σε όλη την διαδρομή των πέντε χιλιομέτρων είναι πολύ καλή και είναι βατή για όλους τους τύπους των αυτοκινήτων. Εκτός αυτά που ξεπερνούν τους οκτώ τόνους βάρος, λόγω της γέφυρας.

Παρακολουθήστε το βίντεο της επίσκεψης μας:


Εντοπίστε τον προορισμό στο Cyprus Tour Guide. Την εφαρμογή για Android που περιλαμβάνει χάρτη και διευκολύνσεις γεωτοποθεσίας για τις τοποθεσίες που παρουσιάζουμε. ― a project by ix-andromeda.com

Αλμπουμ Φωτογραφιων ix-andromeda (Τρόζενα)



Βοήθησε στη διάδοση του προορισμού αυτού

Ο προορισμός προβλήθηκε 16887 φορές. Κοινοποίησε τον προορισμό στους φίλους σου και παρότρυνε τους να τον επισκεφθούν. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς στην περαιτέρω ανάδειξη του ως προορισμό.