Η ωραία και από κάθε άποψη ωφέλιμη διαδρομή , είναι εκείνη που θα σου προσφέρει πολλά σημαντικά και αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος, όπως θρησκευτικά, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία αλλά και θα σου ικανοποιήσει στο έπακρο την εσωτερική ανάγκη και επιδίωξη σου που είναι η επαφή με το φυσικό περιβάλλον του τόπου σου. Στο νησί της Κύπρου υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες διαδρομές και οι οποίες προσφέρονται για όλους τους ανθρώπους σε όποια φυσική ή σωματική κατάσταση και αν ευρίσκονται. Είναι διαδρομές που για να τις χαρείς δεν χρειάζεται να διανύσεις αποστάσεις περπατώντας. Μία από αυτές είναι και η διαδρομή Πολιτικό – Μαχαιράς – Μάντρα του Καμπιού και μπορεί να διανυθεί με κάθε τύπο οχήματος. Καλύπτει δε απόσταση 26750 μέτρων.
Τοποθετούμε σαν αφετηρία την Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό. Μία μονή με μεγάλη θρησκευτική αξία για κάθε Κύπριο αλλά και με μεγάλη Εθνική και ιστορική προσφορά και την οποία, πολύ δύσκολα θα βρεις Κύπριο που να μην την έχει επισκεφτεί έστω και μία φορά στη ζωή του.
Μετά από την μονή Αγίου Ηρακλειδίου, κατευθυνόμαστε νότια προς το εγκαταλελειμμένο χωριό Φιλάνι, όπου εκεί θα δούμε την εκκλησιά του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα και φυσικά τα ερειπωμένα πλέον σπίτια του. Στην συνέχεια ταξιδεύουμε προς τον Λαζανιά αφού προηγουμένως θαυμάσουμε τα βαθιά φαράγγια που έχει δημιουργήσει, στα εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης του, ο ποταμός Πεδιαίος.
Όταν φθάσουμε στην «ράχη» του βουνού και πριν αρχίσει η κατηφόρα προς το χωριό Λαζανιάς, κάνουμε στάση. Το τοπίο από εκεί πάνω θα φαίνεται εξωπραγματικό, παραμυθένιο. Τεράστιες βουνοκορφές διαδέχονται η μία την άλλη δημιουργώντας βαθιές και καταπράσινες ρεματιές. Ανάμεσα σε αυτό το μοναδικό και πανέμορφο τοπίο, βλέπουμε την Ιερά Μονή Μαχαιρά να μας παρουσιάζεται μεγαλοπρεπής τόσο με την αρχιτεκτονική της όσο και για το μέγεθος της.
Ο στενός, μαιανδρικός αλλά ασφαλτοστρωμένος κατηφορικός δρόμος που ακολουθεί θα μας κατεβάσει στο «απολιθωμένο» χωριό Λαζανιάς. Εκεί θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε την αρχαία εκκλησία του αλλά και να δούμε πως ο Κύπριος έκτιζε τα σπίτια του πριν από κάποιους αιώνες.
Το χωριό, τα τελευταία χρόνια, λόγω της ιστορίας του, της μορφολογίας του εδάφους που είναι μοναδική, οι φυσικές ομορφιές του περιβάλλοντος του, το κλίμα, αλλά και το ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα έτσι ώστε σε σύντομο χρόνο να είσαι εκεί, αλλά παράλληλα και αρκετά μακριά για έχεις απόλυτη ησυχία και ηρεμία, το έχουν καταστήσει «μήλον της έριδος», τόσο ανάμεσα στους Κύπριους όσο και στους ξένους που θέλουν να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία σε αυτό.
Από τον Λαζανιά μέχρι το Μοναστήρι του Μαχαιρά υπάρχει διαδρομή λίγων χιλιομέτρων, η οποία περνά μέσα από πυκνό και ψηλό πευκοδάσος. Φθάνοντας στο ύψος της κοίτης του πρώτου παραποτάμου του Πεδιαίου, η εικόνα που βλέπουμε είναι τόσο όμορφη και εξωπραγματική όσο και τρομακτική συνάμα. Η πανύψηλη βουνοκορφή Κιόνια με τις κάθετες βορειοδυτικές πλαγιές της, εμφανίζεται μπροστά μας και είναι τόσο κοντά που μας «απειλεί» με το ανάστημα της. Σταματούμε και θαυμάζουμε την βουνοκορφή αλλά και την ομορφιά της κοιλάδας του ποταμού.
Στην συνέχεια είναι το Μοναστήρι του Μαχαιρά, το μνημείο του Αυξεντίου και το κρησφύγετο όπου έδωσε την ζωή του για την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Το κρησφύγετο είναι απλησίαστο από ανάπηρα άτομα και αυτό είναι αδικαιολόγητο. Αν πάρουμε το παράδειγμα της ξύλινης αερογέφυρας στο χωριό Άλωνα της Πιτσιλιάς προς την εκκλησιά Αγίου Γεωργίου και εδώ θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο και συγκριτικά πολύ πιο μικρό. Όλα μπορούν να γίνουν αν πραγματικά πιστεύουμε ότι η Ελληνική ιστορία, ανήκει σε όλους τους κατοίκους του νησιού και όχι μόνο σε μερικούς.
Συνεχίζοντας την διαδρομή προς τον εκδρομικό χώρο Μάντρα του Καμπιού, θα συναντήσουμε το εξωκλήσι Άγιος Ονούφριος το οποίο είναι πάντοτε ανοικτό και αμέσως μετά τον δεύτερο παραπόταμο του Πεδιαίου, τον «Άγιο Ονούφριο». Το τέλος της διαδρομής μας είναι ο εκδρομικός χώρος.