Λίγα χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας και στο χωριό Μαθιάτης, υπάρχει λίμνη που δημιουργήθηκε στον κρατήρα που άφησαν πίσω τους οι μεταλλωρύχοι μετά το πέρας των εργασιών στο μεταλλείο «Κοκκινοαντώνης» ή το «βόρειο Μεταλλείο» όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι του χωριού.
Η μικρή λίμνη που δημιουργήθηκε αλλά και ολόκληρη η εκσκαφή αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες λάτρεις και μελετητές των μεταλλείων και των λιμνών που αυτά δημιουργούν και οι οποίοι το επισκέπτονται καθημερινά. Πέραν από το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού για την μελέτη των πετρωμάτων που αποκάλυψε το μεταλλείο, αξιοπρόσεκτη είναι η προσπάθεια των διαχειριστών του, έτσι ώστε να μην προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή.
Τα μπάζα από τον κρατήρα που έχει διάμετρο 350 μέτρα και βάθος 85, έχουν τοποθετηθεί, περιμετρικά με τον κρατήρα δημιουργώντας χαμηλά υψώματα, δίνοντας παράλληλα σε αυτά την κατάλληλη κλίση έτσι ώστε το νερό της βροχής να διοχετεύεται προς τον κρατήρα και τη λίμνη και όχι προς τα παρακείμενα ρυάκια, που σε μια τέτοια περίπτωση η οικολογική καταστροφή του υπόγειου υδροφορέα θα ήταν καταστροφική και μόνιμη.
Η πρόσβαση προς την λίμνη γίνεται μέσω του ίδιου χωματόδρομου στον οποίο πηγαινοέρχονταν τα φορτηγά μεταφέροντας στον τόπο διαλογής και εμπλουτισμού το μετάλλευμα το οποίο περιείχε σίδηρο, ασήμι, χαλκό και χρυσό. Ο επισκέπτης μπορεί και έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει την λίμνη μέχρι του σημείου που βρίσκεται η επιφάνεια της, φυσικά πάντοτε με προσοχή και με προφύλαξη.
Το μεταλλείο το βρίσκουμε 800 μέτρα μετά το χωριό Αγία Βαρβάρα με προορισμό τον Μαθιάτη και αριστερά του δρόμου.