Ταξιδεύοντας από το Μοναστήρι του Κύκκου προς τον εκδρομικό χώρο «Σταυρός της Ψώκας», ο εκδρομέας θα διανύσει 26 χιλιόμετρα, μέσα από το δάσος Τροόδους και στην συνέχεια στο δάσος της Πάφου. Η διαδρομή, είναι για… δυνατούς ταξιδιώτες. Αν και ο δρόμος, αν εξαιρέσουμε τα πρώτα 2 χιλιόμετρα, είναι σε ευθεία γραμμή, θα σας χαρίσει πρωτόγνωρες εμπειρίες. Έχει σχεδιαστεί να περνά, από τοπία και κοιλάδες που σε «ζαλίζουν» με το υψόμετρο τους.
Τα δάση από πεύκα, εναλλάσσονται, διαδοχικά με Κέδρα, ενώ σε κάποιες περιοχές κυριαρχεί το Εθνικό δένδρο της Κύπρου η Λατζιά.
Ένα τέτοιο δάσος θα συναντήσετε, λίγα χιλιόμετρα μετά τον «Κρεμμό της Πελλής». Μια πινακίδα θα σας ενημερώνει για το δένδρο της Λατζιας, και ένα μονοπάτι, χαραγμένο από το Τμήμα Δασών, θα σας οδηγήσει, μέσα από τις συστάδες των δένδρων και στην κορυφή της βουνοπλαγιάς, που τα φιλοξενεί για χιλιάδες χρόνια.
Αν η Κύπρος, διαθέτει σήμερα τόσα πολλά δάση, σε μεγάλο βαθμό το «χρωστά» στην Λατζιά, διότι είναι το πρώτο δένδρο που φυτρώνει αμέσως μετά από πυρκαγιά ή υλοτόμηση και με αυτό τον τρόπο, βοηθά και τα άλλα δένδρα να αναπτυχθούν.
Αν βρεθείτε στην τοποθεσία αυτή, αφιερώστε λίγο χρόνο και περπατήστε το μονοπάτι. Το τοπίο κάτω από τον ίσκιο της Λατζιάς, μετατρέπετε σε εξωπραγματικό και τροπικό. Τα βρύα με πολλές αποχρώσεις του πράσινου, καλύπτουν τους βράχους και «δένουν» απόλυτα με το σκούρο πράσινο της επάνω μεριάς των φύλλων της Λατζιάς, την ίδια ώρα που το χρυσό της από κάτω μεριάς των φύλλων, δημιουργεί ένα χρυσοπράσινο καλειδοσκόπιο.
Αυτό το χρυσοπράσινο χρώμα της Λατζιάς, ενέπνευσε μεγάλους ποιητές και δημιουργούς.