Στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το χωριό Κούκλια, στην επαρχία Πάφου, ήταν κτισμένη αρχαία πόλης με το όνομα «Παλαίπαφος». Σε λόφο που δέσποζε της περιοχής με απρόσκοπτη θέα την Μεσόγειο θάλασσα, υπήρχε ο μεγαλύτερος και πιο περίτεχνος Ναός, αφιερωμένος στην Κύπρια Θεά της αγάπης και της Ομορφιάς, την Αφροδίτη.
Η Λατρεία προς την Θεά κράτησε περίπου 1600 χρόνια. Δεν διακόπηκε ακόμα και όταν τον 12ον αιώνα, στα χαλάσματα του Ιερού της Θεάς, οικοδομήθηκε Χριστιανικός Ναός που αφιερώθηκε στην Παναγία. Οι πιστοί μέχρι και πριν μερικές δεκάδες χρόνια, αποκαλούσαν τον Ναό ως «η εκκλησία της Παναγίας της Αφροδίτισσας». Αυτό άλλαξε αργότερα και ονομάστηκε «Παναγία η Χρυσοπολίτισσα ή Παναγία Καθολική»
Το οικοδόμημα αποτελεί ένα μίγμα από διάφορους ρυθμούς, αφού κατά τους 8 αιώνες ύπαρξης του, δέχθηκε πολλές μετατροπές και επεκτάσεις. Είναι κτισμένο με πέτρες από τα χαλάσματα του παρακείμενου Ιερού της Αφροδίτης και σε αρχαίους κίονες υπάρχουν επιγραφές.
Ο Ναός της Παναγίας της Καθολικής, είναι το μόνο κτίσμα που μπορείτε να επισκεφτείτε, στην Παλαίπαφο χωρίς να πληρώσετε είσοδο στο Τμήμα αρχαιοτήτων. Για το Ιερό της Αφροδίτης θα πρέπει να καταβάλετε χαράτσι 4,50 ευρώ.
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι κλειστός κατά τις εορτές, δημόσιες αργίες και Κυριακές, δηλαδή τις μέρες που ο εργαζόμενος θα μπορούσε να επισκεφθεί τους ιστορικούς χώρους της Πατρίδας του, έστω και αν θα πληρώσει για να τους δει. Αλήθεια γιατί ο Κύπριος θα πρέπει να πληρώσει για να γνωρίσει την ιστορία του; Δεν αρκούν τα χρήματα που εισπράττονται από τους ξένους περιηγητές. Τι γίνονται αυτά τα χρήματα;
2017 - Νέοι κανονισμοί έχουν εφαρμοστεί για την λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου (Ιερό Αφροδίτης, Μεσαιωνική αγρέπαυλη, Οικία της Λήδας, Μουσεία Αφροδίτης και Παλαίπαφου) οι οποίοι τον έχουν καταστήσει έναν πολύ ελκυστικό προορισμό και για τους Κύπριους. Παραμένει ανοικτός καθ΄όλη την εβδομάδα και την Κυριακή εκτός επίσημων αργιών. Η είσοδος στους μαθητές και φοιτητές είναι δωρεά ενώ οι πολύτεκνες οικογένειες πληρώνουν το 50% της τιμής του εισιτηρίου.